Video Cât costă trei litri de suc natural din mere româneşti. Ţara noastră, campioană la importul acestor fructe
S-au copt şi răscopt merele. Din cauza căldurii, fructele s-au pripit şi avem şi o producţie mai mică. În plus, pentru că nu avem depozite în care să păstrăm merele la anumite temperaturi, mare parte vor ajunge în fabrici de sucuri şi gemuri.
Dacă în anii trecuţi, Ovidiu culegea din livadă şi 20 de tone de mere, acum se va alege cu doar câţiva saci. Vremea i-a compromis cei peste 1.500 de pomi.
"Pierderile sunt destul de semnificative. De la 20 de tone, să culegi 2-3 saci de mere... vorbim tot de vreo 25.000 de lei pierderi. Munca n-o mai adăugăm", spune Ovidiu Korponai, producător mere.
În altă livadă, din judeţul Suceava, producţia e ceva mai bună, deşi seceta a pripit coacerea.
Căldura excesivă a copt merele mai devreme. Şi cum nu avem depozite pentru a păstra fructele la anumite temperaturi, mulţi fermieri le vor da rapid la procesare, ca să nu se strice. Spre bucuria celor din fabrici care au un an specatculos.
Cât costă sucul de mere
"Avem suc..măr cu aronia. Mărul e dulce acrişor, un măr generos şi aronia. Din 30 de kg de mere, ar trebui să iasă în jur de 16-17 litri de suc. Anul ăsta punga de 3 litri costă 10 lei. Iar aia de 5 litri va costa 12-13 lei", spune Constantin Cozma, administrator fabrică de procesare.
România produce anual în jur de 500.000 de tone de mere, asta în timp ce consumul e de 650.000 de tone. Reuşim să acoperim necesarul din importuri. Aproape toate merele din supermarket-uri sunt din alte ţări, în special din Polonia sau Italia.
Mere româneşti găsim mai ales în pieţe. Preţurile sunt însă mai mari faţă de anul trecut.
Preţuri mai mari vor avea şi merele din import. Iar pe măsură ce se apropie sezonul rece, vom fi nevoiţi să cumpărăm de la alţii cantităţi tot mai mari de mere pentru a ne acoperi consumul.
Importurile de fructe s-au apropiat, în 2023, de 1 miliard de euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰