La ce salariu visează o angajată care ia acum minimul pe economie. "În mână, fără ce ne ia statul"
Pentru unii bucurie, pentru alţii povară. Creşterea salariului minim pe economie va afecta şi mai mult mediul de afaceri, se plâng antreprenorii care ameninţă cu scumpiri în perioada următoare. Cu alte cuvinte, cei puţin peste 200 de lei câştigaţi de angajaţi nu vor rămâne în buzunarele acestora, ci se vor duce pe produse şi sevicii mai scumpe.
De Mădălina Chiţac la 24.05.2024, 20:38Traian Ispasiu are o mică firmă unde produce mobilier. Le oferă angajaţilor săi salariul minim pe economie, iar de la 1 iulie va trebui să aloce o sumă mai mare pentru plata acestora. Măsura, spune el, îl împovărează.
Traian Ispasiu, antreprenor: Este o cheltuială în plus. Din nou se pune presiune pe antreprenorul român. Cel care este, în fiecare zi, 24 din 24, cu sufletul alarmat pentru business-ul lui. 00.36 nu este justificat. Ştiu că se doreşte o creştere a taxelor la stat, însă ar trebui să fie direct proporţional cu o creştere economică.
În schimb, angaţii lui şi-ar fi dori mai mulţi bani.
Reporter: Ce puteţi să faceţi de cei 200 şi ceva de lei?
Cristina Zaroghevici, angajată: Mai nimic! Să plătesc facturi. Dar nu mă pot ajuta mai deloc. Dacă atât vor să ne dea, atât merităm.
Reporter: Care ar trebui să fie salariul pe care să-l câştigaţi?
Cristina Zaroghevici, angajată: 5-6 mii, cam aşa, în mână, fără ce ne ia statul.
Cel care câştigă cei mai mulţi bani în urma acestei măsuri este statul, cred analiștii
Analiştii spun că cel care câştigă cei mai mulţi bani în urma acestei măsuri este statul.
Bogdan Glăvan, profesor de economie: Prin creşterea salariului minim, companiile vor avea de plătit taxe mai mari la stat. Nu Guvernul creşte salariile, Guvernul creşte salariile doar în sectorul public. În sectorul privat, Guvernul doar instituie o restricţie asupra salariilor, respectiv o povară pentru companii.
Traian Ispasiu, antreprenor: Asta se va vedea în preţuri mai mari. E o chestie logică. Dorim să mărim salariul minim pe economie, să ajungem la salariul apropiat de Europa de Vest, însă noi nu vindem cu preţurile cu care vând cei din Europa de Vest. Nu avem economia ţărilor dezvoltate.
Aşa că cei 200 de lei câştigaţi se vor duce pe produse şi servicii mai scumpe. Iar într-un final, angajatul nu rămâne cu cine știe ce. Şi mai apare un fenomen, spun economiştii.
Bogdan Glăvan, profesor de economie: Vom asista la menţinerea a economiei subterane şi a evaziunii fiscale, pentru că firmele vor încerca să-şi optimizeze cheltuielile totale.
De la 1 ianuarie 2025 salariul minim ar putea creşte până la 4.100 de lei
Măriri ale salariului minim mai sunt anunţate şi în viitorul apropiat. Dacă acum salariul minim brut este de 3.700 de lei, de la 1 ianuarie 2025 acesta ar putea creşte până la 4.100 de lei. Sunt în jur de un milion şi jumătate de angajaţi în România care lucrează pe venitul minim pe economie. Pe cei mai mulţi dintre aceştia îi regăsim în domenii precum transporturi, construcţii sau industria prelucrătoare.
Măsura creşterii venitului minim, la fel ca cea a majorării veniturilor unor bugertari, a stârnit iar discuţii în coaliţia de guvernare. Liberalii spun că nu au fost consultaţi cu privire la această decizie.