Video Câţi bani vor primi românii în mână, dacă salariul minim creşte de la 1 iulie. Noua formulă de calcul
Mâna de lucru a românilor este printre cele mai ieftine din Europa. Deja ne-am obişnuit. Presaţi de Uniunea Europeană, guvernanţii sunt nevoiţi să mărească salariul minim. Astăzi urmează să fie discuţii la Guvern pe această temă.
Astăzi, vor fi discuţii la Guvern în legătură cu salariul minim pe economie. Se întâlnesc patronatele şi sindicatele, care discută cu reprezentanţii Executivului.
Salariul minim ar putea sa crească, de la 1 iulie, cu 400 de lei
Nu ştim, însă, dacă o decizie va putea fi luată astăzi. Se doreşte creşterea venitului minim pe economie de la 1 iulie până la 3.700 lei brut, ceea ce înseamnă un salariu mediu net de aproximativ 2.200 de lei. Se va ţine cont de mai multe aspecte la calcularea salariului minim pe economie. Se va face referire la rata inflaţiei, la Produsul Intern Brut, dar şi la salariul mediu pe economie.
Această majorarea ar putea să creeze în mediul de afaceri, în special acolo unde vorbim despre un profit mic al antreprenorilor.
- Ciolacu: Majorări salariale de 10% pentru angajaţii de la stat. Cine sunt cei care vor primi mai mulți bani
- Salariul unui angajat la Arhivele Naţionale. Aurica are 44 de ani vechime, iar Titi lucrează aici de 32 de ani:...
- Creşterea salariului minim la 3.700 de lei ar putea fi amânată. Cum se împart taxele de 40% pe care statul le ia...
Reamintim că ultima creştere a salariului minim pe economie a fost în octombrie 2023, atunci când acesta a crescut până la 3.300 de lei brut.
Salariul minim actual:
3.300 de brut - 2.079 lei net
Salariul minim după majorare:
3.700 lei brut - 2.217 lei net
O Directivă Europeană prevede că salariul minim ar trebui să ajungă la 50% din salariul mediu brut. Ministerul Muncii a anuntat că noua formulă de calcul va ţine cont de puterea de cumpărare si productivitatea muncii.
Marcel Ciolacu: Intenţia clară a Guvernului este ca salariul minim să crească la 3.700
Săpătmâna trecută, oficiali ai ministerului Muncii, împreună cu reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor au participat la o consultate pe tema mecanismului de stabilire a salariului minim brut pe ţară garantat în plată.
"Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a organizat, astăzi, consultări cu partenerii sociali din sindicatele şi patronatele reprezentative pentru elaborarea proiectului de act normativ privind transpunerea în legislaţia naţională a Directivei Europene privind stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat în plată", a transmis atunci ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.
Tot atunci, reprezentanţii ministerului au precizat că formula care va fi stabilită va ţine cont de puterea de cumpărare, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi productivitatea muncii. "Directiva 2041/2022 urmează să fie transpusă în România în acest an. Actul legislativ al Uniunii Europene stabileşte că fiecare stat va avea nivelul venitului minim în funcţie de condiţiile sociale, economice şi de evoluţia indicatorilor economici", se mai arată în comunicat.
Premierul Marcel Ciolacu declara, tot atunci, că Executivul are intenţia clară ca salariul minim să crească la 3.700 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰