Lactatele româneşti nu au loc pe piață. Producătorii vând laptele aproape gratis, pe timpul verii
Lactatele româneşti abia au loc pe piaţă, deşi, oficial, românii susţin că preferă produsele autohtone. Este situaţia paradoxală în care se află mulţi fermieri. Micii producători ajung să vândă litrul de lapte şi cu 50 de bani pe timpul verii, în timp ce exporturile explodează.
De Redactia Observator la 25.03.2019, 21:51Lactatele româneşti abia au loc pe piaţă, deşi, oficial, românii susţin că preferă produsele autohtone. Este situaţia paradoxală în care se află mulţi fermieri. Micii producători ajung să vândă litrul de lapte şi cu 50 de bani pe timpul verii, în timp ce exporturile explodează. Aducem lactate şi brânzeturi din Germania, Ungaria şi Polonia, în timp ce fermele de la noi nu ştiu ce soluţii să mai găsească, pentru a-şi vinde marfa.
Iaurtul nostru românesc este mult mai bun deoarece nu e făcut cu culturi lactice, ci din fermentaţie naturală. Uitaţi-vă şi ce consistenţă are. Nu e omogen. E aşa cum se prinde laptele - Cristian Mușetescu, producător agricol Sibiu
Iaurtul adus direct de la fermă nu conţine nici lapte praf, nici conservanţi, spun micii producători care îşi vând marfa de obicei în târguri. De aceea, e mai scump cu doi sau trei lei faţă de magazin, spun ei.
Da, într-adevăr sunt preţurile mai mici la supermarket, dar un litru de iaurt conţine, să nu exagerez, de două ori mai puţin lapte decât iaurtul nostru - Andrei Gherghel, fermier Sibiu
Pentru a reuşi să-şi vândă produsele fără intermedieri, unii au deschis un magazin la poarta fermei. De exemplu, în oraşul Pantelimon, lângă Bucureşti, deseori clienţii stau la coadă ca să cumpere lactate.
La 75 de ani, Mihai Petcu creşte peste 500 de vaci. 60% din producţia de lapte o vinde unui mare producător, restul cantităţii o procesează singur.
Nu suntem organizaţi şi vom importa permanent pentru că ţările normale au avut fabricile lor. Vă daţi seama că la ţara vara se vinde cu 50 de bani, sub 2 lei pe piaţa asta a interprinderilor multinaţionale
Preţurile primite de fermieri, tot mai mici
Aşa se face că mulţi au renunţat la creşterea animalelor, iar importurile de lactate şi brânzeturi au explodat. În ultimii cinci ani, au crescut cu 70 la sută.
Doar anul trecut, am adus lapte acru, iaurt şi chefir în valoare de 41 mil. de euro. O creştere de 21 la sută faţă de 2017.
Şi nu doar că avem puţine animale. Datele Eurostat arată că România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la media productivităţii vacilor de lapte.
În România mai sunt doar 2 milioane de bovine, cu 800.000 de capete mai puţin faţă de momentul intrării în UE.