Lapte bio gratuit pentru elevi. 56 de unităţi şcolare din Brașov beneficiază de produsele naturale
Lactate bio, de la producătorii locali, gratuit pentru elevi. Se întâmplă în municipiul Braşov, în cadrul aşa numitului program Cornul şi laptele. E un lanţ din care câştigă toată lumea: Atât elevii, care consumă lactate ecologice, cât şi fermierii, care au multe comenzi asigurate.
De Claudiu Loghin la 07.04.2022, 08:56Gheorghe Râpeanu are o fermă cu 70 de vaci, la Crizbav, în judeţul Brasov. Produce zilnic cel puţin o tonă de lapte, în sistem ecologic.
Gheorghe Râpeanu, fermier: Noi le scoatem vara în pășune, mănâncă iarbă verde și în pășune sunt libere. Noi dăm furaje bio, lucernă, fân, nu dăm chimicale pe terenuri, nu dăm complexe, noi dăm gunoi de grajd, natural. Și asta e diferența, e lapte bio, lapte natural, lapte bun.
56 de unităţi şcolare din Brașov beneficiază de produsele naturale
Pe lângă Gheorghe Râpeanu mai sunt alţi 31 de fermieri, toţi organizaţi în cooperativa care a câştigat oferta de distribuire a produselor lactate în şcoli. Nu mai puţin de 56 de unităţi şcolare din municipiul Braşov vor beneficia de produsele naturale. Cele 1900 de vaci dau lunar 600 de tone de lapte, iar 20 de tone din această canitate acoperă necesarul de lactate în şcoli.
- Lapte mai scump din cauza războiului. Creşterea preţurilor, resimţită deja în alte ţări, ar putea afecta...
- România, țară ideală pentru agricultură, a ajuns dependentă de importuri. Nu ne ajunge carnea de porc, zahărul...
- Laptele românesc, pe cale de dispariţie. Preşedinte asociaţie de producători: "Dacă nu învăţăm să lucrăm...
Aurel Blaj, reprezentant cooperativă: Avem două rute de colectare. Cele două rute de colectare pleacă de la Viscri și ajung până la Întorsura Buzăului Avem două cisterne de lapte, ale cooperativei, cu care facem colectarea. Laptele este analizat la moment, înainte de a fi colectat, este analizat. Dacă corespunde în parametri, este recepționat.
De la vaci, laptele ajunge fie la instalația de ambalat, fie la cea pentru producerea iaurtului. Ultima e chiar a unuia dintre fermieri. Cutiile de 200 mililitri de lapte sau 125 grame de iaurt bio ajung apoi pe băncile elevilor. Costul plătit de Primărie e de 80 de bani plus TVA, pentru fiecare cutie.
Elena Crețoi, director Școala 5 Brașov: Asigurăm o participare activă la dezvoltarea activităților producătorilor noștri. Stimulăm, astfel, producătorii noștri, pentru că avem nevoie de acest lucru.
Flavia Boghiu, viceprimar Brașov: În primul rând, copiii vor avea acces la produse de calitate și bio. Având în vedere că oferta a fost câștigată de către o cooperativă, o asociere de vreo 30 de producători locali, este o șansă pentru aveștia, să intre pe piața furnizării produselor lactate bio, în acest fel, să își dezvolte capacitatea.
Calitatea bio a lactatelor de la cei 32 e fermieri e atestată de un organism francez de specialitate și urmărită permanent, chiar de la firul ierbii. Livrarea laptelui se face de săptămâna viitoare.