Legea pe care comercianţii o respectă doar pe jumătate. Sănătatea consumatorilor, în pericol: "Nu poţi fi sigur că ştii ce mănânci"
Lege respectată doar pe jumătate. Etichetele produselor alimentare ar trebui teoretic să ne ofere o sumedenie de informaţii, de la substanţele chimice folosite, până la alergeni. Deşi norma este în vigoare din 2016, ea nu a fost implementată în totalitate nici până în prezent. Protecţia Consumatorilor a găsit nereguli în acest sens la aproape 70% dintre comercianţii verificaţi.
De Alin Stan la 28.11.2023, 20:15Deşi legea există de 7 ani, consumatorii nu ştiu întotdeauna ce mănâncă. Cele mai mari probleme constatate de inspectorii ANPC sunt la legume, fructe, produse de panificație, miere și chiar produse fabricate după rețete consacrate.
"Conform legii în vigoare încă din 2016, la roşii, spre exemplu, eticheta trebuie să cuprindă: ţara de origine, substanţele chimice folosite, locul de depozitare sau conservare, dar şi alergenii", transmite Alin Stan, reporter Observator.
UE obligă vânzătorii să afişeze inclusiv valoarea energetică
"Ar fi minunat. Mai ales pentru cei care sunt mai sensibili, aşa. La roşii nimeni nu afişează, decât ţara de provenienţă din care se importă", este de părere un român. "Aceleaşi specificaţii trebuie să fie şi pe eticheta fructelor. În plus, trebuie trecut şi nivelul de zahăr", adaugă Alin Stan, reporter Observator.
Vânzătorii sunt obligaţi de Uniunea Europeană să afişeze inclusiv valoarea energetică. Acum, pe etichetă apar doar preţul, categoria de calitate şi, nu în toate cazurile, ţara de origine.
Alerte tot mai dese pe zona de fructe şi legume
"Ar fi o super idee pentru că sunt mulţi oameni care au alergii şi probleme. De multe ori, nu poţi fi sigur că ştii ce mănânci", spune cineva. "O portocală. Are acea ceară care încearcă să-i păstreze termenul de valabilitate mai lung. O desfacem, cu aceleaşi mâini punem mâna pe felia de portocală, o băgăm în gură sau, mai rău, o dăm copiilor. Avem tot mai multe alerte care sunt pe zona de fructe şi legume ca şi neconformitate, mai ales pentru produsele care vin din afara spaţiului UE", arată Sorin Mierlea, de la InfoCons.
"Eticheta ar trebui să fie mult mai bine explicată, să conţină mult mai multe informaţii, dar informaţii pe care să le înţeleagă toată lumea", explică Fabius Antal, expert în wellbeing. Din 2016 şi până în prezent, autorităţile au făcut prea puţine controale.
Nereguli la aproape 70% dintre operatorii economici verificaţi
"Legea trebuie respectată şi atunci trebuie să se creeze această obligativitate şi luarea măsurilor în consecinţă. Au trecut destui ani, chiar dacă a fost o perioadă când orice comerciant nu a fost pregătit ca imediat să treacă la aplicarea la prevederile legale", spune Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară.
În prima parte a acestui an au fost verificaţi circa 5.000 de operatori economici. Au fost constatate nereguli la aproape 70% dintre ei.