Localnicii din zone cu mâncăruri tradiționale pot deschide puncte gastronomice locale. Ce avantaje au față de restaurante
Ospăţ la stână, în prisacă sau în curtea pescarului. Un proiect de lege vrea să dea dreptul localnicilor din zone cu mâncăruri tradiţionale să deschidă puncte gastronomice locale - mici restaurante cu mâncare specifică. Parlamentarii vor să facă şi cursuri gratuite pentru gospodarii care înfiinţează mini-restaurante şi chiar să le acorde facilităţi fiscale.
De Diana Speretoiu la 11.03.2023, 20:42Deschiderea unui punct gastronomic local înseamnă mai puţină birocraţie faţă de un restaurant. Orice persoană fizică poate face acasă un local în care să servească preparate specifice pentru cel mult 12 oaspeţi. Se poate înscrie sanitar-veterinar pe baza atestatului de producător, carnetului de vânător sau a permisului de pescuit comercial.
Condiții de deschidere a unui punct gastronomic local
- înregistrare la DSV
- atestat de producător / carnet de vânător / permis pescuit comercial
- Mizerie de nedescris, în hoteluri şi restaurante. ANPC a dat amenzi de 86.000 de lei şi a închis 8 unităţi de...
- Șeful ANAF a pus ochii pe borcanul cu bacșiș din restaurante. Trucul prin care ospătarii scapă de impozitare
- "Nu este nevoie să fie calificaţi". Sute de locuri de muncă, scoase la bătaie de 20 de antreprenori importanţi...
- poate servi cel mult 12 oaspeţi
În loc de angajaţi, va lucra cu membrii familiei, adică nu are de plătit salarii. Mărioara Babu a deschis primul punct gastronomic local din judeţul Gorj la poalele Transalpinei. Mâncărurile pe care le făcea vara la stână le pregăteşte acum acasă, în Novaci, pentru turiştii curioşi să guste meniul care le dă putere ciobanilor.
Meniul Mărioarei Babu este scurt, dar copios. O porţie de tocan de oaie - carne fiartă în grăsime până se desprinde de pe os - costă 30 de lei, mămăliga cu brânză şi smântână 20 de lei, iar sarmalele costă cu cinci lei mai mult. Fiecare oaspete primeşte din partea casei sirop natural. În drumul spre munte ori spre alte obiective din zonă, turiştii fac un popas şi la ferma ciobanilor pentru un ospăţ ca odinioară.
Mărioara Babu, administrator punct gastronomic local: Poţi să găteşti absolut ce ai în gospodăria proprie şi să serveşti şi turiştii care sunt dornici să mănânce tradiţional, să trăiască româneşte şi să mănânce sănătos. Mi-a dat posibilitatea să vând produsele la valoarea lor reală, pentru munca noastră.
Un proiect de lege îşi propune să ofere şi facilităţi fiscale în primii doi ani de funcţionare pentru punctele gastronomice locale nou înfiinţate.
Diana Speretoiu, reporter Observator: În trei ani, au fost înfiinţate peste 100 de puncte gastronomice locale. Cele mai multe, în Tulcea, Braşov şi Maramureş. Legea depusă acum în Parlament propune ca acestea să poată funcţiona, pe lângă gospodăriile private, şi în stâne, stupine, mânăstiri, fonduri de vânătoare sau agropensiuni.