Locatarul unui bloc din Constanța, speriat de cât i-a venit întreținerea pe ultima lună. ”Jale! Nu avem, nu avem”
Întreţinerea la bloc s-a dublat şi chiar s-a triplat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Peste 400 de lei au de plătit două persoane care locuiesc într-un apartament cu două camere în Capitală, de exemplu. Din această sumă, mai bine de jumătate costă căldura şi apa caldă. Cei mai revoltaţi sunt bucureştenii care au de achitat facturi uriaşe deşi dârdâie în locuinţe.
De Andreea Milea la 20.12.2022, 19:53Răzvan Stănescu, preşedinte de bloc: Pentru un apartament cu 3 camere la parter care a plătit doar căldura a avut 40 de lei anul trecut şi anul acesta are 72 de lei. Alt apartament cu două camere a avut căldură de 55 de lei şi anul acesta are 134 de lei.
Întreținere și de trei ori mai mare față de anul trecut
În Capitală, costurile pentru căldură şi apă caldă sunt de aproape trei ori mai mari faţă de anul trecut.
Răzvan Stănescu, preşedinte de bloc: La un bloc anvelopat creşterea a fost undeva la 200%, pt căldură, doar pentru căldură iar asta înseamna de la o factură pe noiembrie 2021 de la 2.100 de lei la 4.300 de lei. Iar la un bloc neanvelopat de la o factură de 2.500 de lei a ajuns la 6.400 de lei. O creştere de 250%. Locatarii sunt puţin şocaţi.
- Preţul plafonat la energie nu se aplică tuturor familiilor monoparentale şi care au în întreţinere trei copii,...
- "Secretul" unui bărbat econom din Timişoara. Cu 3.000 de lei pe an plăteşte toate facturile casei de 145 mp
- 4.000 lei pe lună la întreţinere. Cum arată "cartierul de lux" din România cu restanţe de mii de euro: "Iarna e...
Andreea Milea, reporter Observator: În luna noiembrie a anului trecut, la avizierele blocurilor, facturile la întreţinere erau la jumătate faţă de anul acesta. Principalul motiv este că gigacaloria s-a dublat şi a ajuns de la 164 de lei, la 346 de lei.
Suma de plată doar pentru apă caldă şi căldură, la un apartament de 4 camere, ajunge la peste 370 de lei şi aproape 300 de lei, pentru trei camere. În cazul unei locuinţe mai mici, preţul agentului termic se ridică la 230 de lei, iar pentru o garsonieră sare de 150 de lei pe lună. De teamă să nu le strice sărbătorile, unii administratori de bloc nu au afişat încă facturile la întreţinere.
Ion Ioneşti, preşedinte de bloc: Suntem la început acum, dar dacă acum ne este foarte greu când încă temperaturile afară nu au fost aşa de mici, dar când o veni sfârșitul lunii. La un scurt calcul, ar însemna ca la fiecare apartament să crească cu 400-500 de lei în plus la 500-600 de lei cât era. Deci să ajungă in jur de o mie de lei.
Bucureșteancă-reporter: Toate s-au scumpit. Acum probabil căldura o să fie mai mare şi apa caldă. Ne permitem aşa că nu e o problemă. O să fie o problemă foarte, foarte delicată.
- Plătiti în două transe?
- Păi cum altfel? Am altă posibilitate?
Ion Ioneşti, preşedinte de bloc: Anul trecut pe mc, apa caldă era in jur de 10-12 lei. TAIE iar anul asta, uitati lista acolo, 23 de lei si ceva.
În Bucureşti, unde se înregistrează aproape în fiecare zi câte o avarie, mii de familii şi-au montat boilere sau utilizează calorifere electrice. Ceea ce înseamnă costuri în plus.
Răzvan Stănescu, preşedinte de bloc: În cazul în care Termoenergetica nu livrează nici apă caldă, nici căldură, oamenii ce au făcut: pentru apa caldă si-au montat boilere care sunt pe curent electric şi atunci vor depăşi sigur cei 255 kw si dacă nu au nici căldură şi bagă un calorifer de 2000w iarăsi vor depăşi. Din păcate iarna asta va fi un test pentru toată lumea.
Specialiştii avertizează că facturile vor creşte de acum încolo, pe măsură ce temperaturile vor scădea.
Silvia Vlăsceanu, expert în energie: În Bucureşti, cel puţin, luna cea mai friguroasă /TAIE/ a fost luna ianuarie. Deci facturile din februarie, martie s-ar putea să reflecte, cu adevărat, temperaturile de iarnă cu care se va confrunta Bucureştiul. Ne putem aştepta până la o dublare a cheltuielilor pe care o gospodărie le are.
Facturi de speriat au primit şi constănţenii.
Constănțean-reporter: Jale? Jale!
- Cu ce plătiţi?
- Nu avem, nu avem.
- Trebuie să o plătim că nu avem încotro. Se fac sacrificii ca să achităm la zi. Sunt preţuri mari, mai ales acuma, cum s-a mărit gigacaloria.
La malul mării, preţul gigacaloriei a ajuns la 450 de lei.