Antena Meniu Search
x

Video "Secretul" unui bărbat econom din Timişoara. Cu 3.000 de lei pe an plăteşte toate facturile casei de 145 mp

Facturile care cresc de nu se mai opresc i-au facut pe români să râvnească independența energetică. Casele pasive, care au costuri totale de întreținere de maximum 3.000 de lei pe an, au devenit tot mai interesante. Un astfel de imobil se construia la Timișoara în urmă cu 10 ani și era primul din zonă. Iată cât a economisit cel care a proiectat-o şi construit-o. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 28.09.2022, 07:50

Vezi și

În urmă cu 10 ani, la Dumbrăvița, lângă Timişoara apărea un imobil, ce, la vremea respectivă era privit ca o minune. Era prima casă pasivă din zonă. "O casă pasivă este o casă foarte bine termoizoltată, orientată corespunzător, etanşă şi care are un sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură care ne permite să avem aer proaspat permanent, fără să deschidem ferestrele, în special iarna", spune Dan Stoian, arhitect şi proprietar casă pasivă. 

Ce economii presupune o casă pasivă

La 10 ani distanță, când piaţa energiei a luat-o razna, pariul lui Dan Stoian este unul câștigat. Şi-a amotizat investiţia, deşi la vremea respectivă o astfel de construcţie era mai scumpă cu 25% faţa de una clasică. Şi panourile solare montate aici au ajutat ca, în timp, facturile la energie să fie infime. "Aparent nu e nico diferenţă între o casă pasivă şi una clasică. Ce nu se vede este valoarea costurilor lunare de întreţinere şi a facturilor. La un imobil precum acesta, cu o suprafaţă de 145 de mp, nu plătim mai mult de 250 de lei în fiecare lună", explică Iulia Pop, reporter Observator. 

"Înainte de evenimentele care au determinat scumpirile din ultima vreme, tipic, plăteam în jur de 3.000 de lei pe an, facturile întregii case - răcire, încălzire, apă caldă, plită, TV, laptop, maşină de spălat, totul inclus", adaugă Dan Stoian, arhitect şi proprietar casă pasivă.  

Pe acelaşi subiect

Piaţa imobiliară se adaptează nevoilor energetice, când facturile cresc

Casele eficiente energetic au intrat şi în atenția dezvoltatorilor imobiliari, care și-au regândit ansamblurile rezidenţiale în funcție de evoluţia pieței de energie. "A devenit o necesitate să ne gândim și la economisire și la case care să devina producătoare de energie și să devină autosuficiente. Următorul nostru proiect va fi cu case utilate cu pompe de caldură", a precizat Diana Goia, dezvoltator imobiliar. 

Economisirea şi eficienţa termică încep de la fundație, care e ideal să fie izolată. O cărămidă de calitate şi o anvelopare făcută cu responsabilitare sunt importante pentru reducerea consumului. "Tâmplăria trebuie să aibă o calitate superioară. Noi avem o tâmplărie de lemn cu trei sticle, inserţie de gaz și sticlă low-in". Numărul celor interesaţi de proiectul unei case pasive a crescut cu 30 de procente în ultimii ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » "Secretul" unui bărbat econom din Timişoara. Cu 3.000 de lei pe an plăteşte toate facturile casei de 145 mp