Video 4.000 lei pe lună la întreţinere. Cum arată "cartierul de lux" din România cu restanţe de mii de euro: "Iarna e cel mai greu"
Obrazul subţire cu cheltuială se ţine. În cartierele rezidenţiale de lux, locatarii au de toate, de la piscină până la pază non-stop şi zone de relaxare. Dar toate vin cu un cost. În unele locuri, întreţinerea pe o lună pare mai degrabă ca o rată la bancă, iar costurile pot ajunge şi la aproape 4.000 de lei. Aşa că sunt destui care au preferat să se mute sau să închirieze apartamentele, ca să scape de cheltuială.
În astfel de cartiere, pe lângă utilităţile uzuale, apă, curent şi gaze, locatarii plătesc paznic non-stop, firmă care face curăţenie zilnic, angajaţi care curăţă piscina complexului, abonament de internet şi televizor pentru zona de relaxare sau taxa pentru funcţionarea barierelor automate. "Plăteşti paza, care poate să ajungă undeva intre 500 si 700 lei per apartament pe lună, apoi îngrijirea spaţiilor verzi, apoi poate să fie iluminatul exterior. Firma de curăţenie care înseamnă undeva la 1.500 de lei pe lună. Sunt costurile cu intretinerea sistemului de acces in garaje, telecomenzi, motoarele de la usile glisante, sistemul video", a declarat Răzvan Stănescu, administrator de bloc.
Locatarii îşi suspectează preşedinţii de bloc că umflă facturile
La final, nota de plată este pe măsură. "Într-o lună de iarnă undeva între 2.500-3.000 de lei minim, pe lună, per apartament. Din cei 3.000 de lei, undeva la 1.700 sunt costurile suplimentare faţă de un bloc obişnuit", a declarat Răzvan Stănescu, administrator de bloc. Întreţinerea rămâne mare pe tot parcursul anului. Cea mai mare întreţinere pe luna trecută a fost aproape 2.000 de lei. Pentru că preţurile sunt mari şi unii locatari nu plătesc la zi, rămân cu penalităţi. Cel mai mare rest de plată depăşeşte 4.000 de lei. Însă sunt şi întreţineri mai mari, care depăşesc 4.000 de lei.
Cei care ajung să nu îşi mai permită întreţinerea, se mută. "Trebuie să ştii când cumperi care sunt costurile ulterioare, pe lângă rata pe care o ai, trebuie să ştii cât sunt costurile de întreţinere", a declarat Răzvan Stănescu, administrator de bloc. Dacă în general oamenii sunt dispuşi să plătească pentru a avea de toate, există şi cazuri în care sumele nu par realiste. Locatarii îşi suspectează preşedinţii de bloc că umflă facturile. Aşa au apărut numeroase sesizări la primăriile de sector. Doar că oamenii riscă să plătească tot din propriul buzunar.
"Ce trebuie să ştie proprietarii... Atunci când este sanctionat presedintele, membrii comitetului sau administratorul, aceste sancţiuni nu se introduc in listele de plată. Trebuie să fie atenţi", a declarat Sorin Ganciu, director Servicii Publice Sector 6. Amenzile sunt cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰