Lovitură pentru cei care vor să își cumpere locuință la anul. Cine va plăti zeci de mii de euro în plus față de până acum
De anul viitor se schimbă regulile pe piaţa imobiliară. Guvernul a modificat din nou plafonul pentru cota de TVA redusă pentru locuinţele noi. Astfel, ca să se încadreze la un TVA de 5%, cumpărătorii vor fi nevoiţi să caute apartamente de până la 120 de mii de euro şi NU 140 de mii de euro- ca până acum. Peste acest prag vor plăti 19%. Efectele modificării fiscale: în timp ce unii vor renunţa la achiziţie, alţii vor plăti mai mult pentru suprafeţe mai mici.
De Greta Neagu la 18.08.2022, 19:41Toma Filipovici, agent imobiliar: Diferenţa, de la 1 ianuarie, pentru un apartament pe care azi plătim 140 de mii plus TVA de 5%, respectiv 147 de mii - limita de sus a plafonului. Pentru acelaşi apartament, de la 1 ianuarie, vom plăti cu 19.600 de euro în plus.
TVA scumpește apartamentele de la 1 ianuarie
Din 2023, plafonul pentru TVA-ul de 5% aplicat la achiziţia locuinţelor noi scade de la 700 de mii de lei la 600 de mii de lei pentru o locuinţă de cel mult 120 de metri pătraţi. În plus, dacă în prezent pot fi cumpărate mai multe apartamente cu această cotă redusă, în limita a 450 de mii de lei, fără TVA, de la anul va fi posibilă o singură achiziţie nu mai mare de 600 de mii de lei.
Toma Filipovici, agent imobiliar: Dezvoltatorii nu vor absorbi diferenţa de 14% să zică: "Ok, noul plafon este 110 de mii, apartamentul de 140 va fi 110 mii plus tva de 5%. Asta sub nicio formă nu se va întâmpla.
- Ultimul locatar dintr-un complex la un pas de demolare. Primăria i-a oferit 40.000 de euro şi chiria pe doi ani,...
- 13 apartamente s-au făcut scrum în Popeşti Leordeni: incendiul ar fi pornit de la un locatar care voia să dea foc...
- Românii nu se tem de criză şi investesc în imobiliare: doar luna trecută au fost cumpărate peste 57.000 de...
Bogdan Ivan Cosmin, Asociația Dezvotatorilor Imobiliari: Vor putea să îşi achiziţioneze, din păcate, locuinţe mai mici. Nu ştim dacă se vor încadra, spre exemplu, apartamentele de patru camere care, la acest moment, în medie, dacă discutăm despre ţară +depăşesc acest preţ.
Celor care au deja antecontracte semnate cu dezvoltatorii, iar livrarea locuinţelor se va face până la anul - li se va aplica TVA de 5%, în limita de 140 de mii de euro. Însă dacă imobilele nu vor fi gata anul viitor vor plăti TVA de 19%.
Bogdan Ivan Cosmin, Asociația Dezvotatorilor Imobiliari: Unii dintre cumpărători nu vor mai putea să îşi cumpere casele pe care le aveau în vedere, cu excepţia situaţiei în care o fac până la sfârşitul acestui an.
Deja preţurile mari ale apartamentelor, dobânzile-record şi teama de o eventuală criză îi sperie pe mulţi potenţiali cumpărători.
Greta Neagu, reporter Observator: În ultimii trei, patru ani fiecare metru pătrat construit a devenit din ce în ce mai valoros. Chiar şi în zona de sud a Capitalei, aici unde găsim cele mai accesibile locuinţe, de la 700 de euro metrul pătrat s-a ajuns undeva la 1.200, chiar 1.400 de euro. Astfel că, un apartament de două camere cum este şi acesta în care ne aflăm, a ajuns să coste cel puţin 75.000 de euro.
Client: Mă aştept să scadă temporar, dar oricum preţurile în România la apartamente sunt foarte scăzute comparativ cu restul capitalelor europene.
Toma Filipovici, agent imobiliar-reporter: Realitatea e că pe construcţii noi e aproape imposibil să scadă preţurile. Nu au cum să scadă. Poate să sufere foarte mici ajustări.
- Şi dacă nu se vor mai cumpăra?
- Mă îndoiesc că nu se vor cumpăra dacă vorbim de Bucureşti, pentru că deficitul de locuinţe e atât de mare.
Piaţa imobiliară se află, în prezent, într-un joc al incertitudinilor: dezvoltatorii aşteaptă ca românii să se împace cu ideea preţurilor mari, iar potenţialii clienţi aşteaptă scăderile de preţuri. Concluzia se va afla, cel mai probabil, abia spre finalul anului.