Românii cer mai multe credite pe final de an. De la 1 ianuarie 2019, condițiile se schimbă
Românul îngraşă creditul, în Ajun. Noile condiţii impuse de BNR în cazul împrumuturilor bancare nasc deja mişcări pe piaţă. Cererea pentru creditele de consum a crescut pe final de an cu 11% şi cu 7% pentru cele ipotecare, spun brokerii.
De Redactia Observator la 16.12.2018, 15:27Românul îngraşă creditul, în Ajun. Noile condiţii impuse de BNR în cazul împrumuturilor bancare nasc deja mişcări pe piaţă. Cererea pentru creditele de consum a crescut pe final de an cu 11% şi cu 7% pentru cele ipotecare, spun brokerii.
Pe ultima sută de metri, românii vor credite. Sunt mulţi cei care apelează la brokeri, pentru un împrumut la finalul lui 2018.
Unii vor să-şi cumpere o casă, alţii să-şi schimbe mobila, electrocasnicele sau electronicele. Explicaţia e simplă: condiţiile de creditare sunt mai permisive.
Doru Iliescu, broker de credite: "Am observat o oarecare creştere de până la 11% pentru creditele de consum şi undeva în jurul a 7% creştere pentru creditele ipotecare".
De la 1 ianuarie 2019, regulile însă se schimbă. Creditul ipotecar în lei şi cel de consum vor avea un grad maxim de îndatorare de 40%, iar cel în valută de 20%. Ceea ce înseamnă că, de pildă, pentru un credit Prima Casa, rata nu va putea depăşi 40% din venitul net. Acum încă se dau credite cu un grad de îndatoare între 50 şi chiar 70%.
O familie cu venituri medii, fără copii, care vrea în acest moment să îşi cumpere o locuinţă poate lua de la bancă un credit ipotecar de 200.000 de lei. De la anul de când condiţiile vor fi mai grele, aceeaşi familie se va încadra la un credit de 185.000 de lei. Ce va înseamna asta? Ca familia care acum cu împrumutul de la bancă poate cumpăra o garsonieră de 30 de metri pătraţi, de la 1 ianuarie va putea cumpăra o garsonieră mai mică de 28 de metri pătraţi.
Pe scurt, în 2019, creditele se vor da mai greu pentru unii. Sau vor fi mai mici.
Doru Iliescu, broker de credite: "Cred că în cazul creditului cu ipotecă va trebui să fie o rearanjare în piaţă, dezvoltatorii să regândească locuinţe cu preţuri adaptate, adică să mai scadă preţul la imobiliare, iar pe de altă parte consumatorul va trebuie să îşi mai taie din pretenţii, astfel încât să se mulţumească cu ce îşi va permite".
De cealaltă parte sunt familiile cu mai mulţi copii. Pentru ele, de la anul, noile condiţii de creditare vor mai avantajoase pentru că va fi luat în considerare tot salariul net, fără a mai fi scăzute chletuielile de subzistenţă pentru fiecare copil. Şi mai sunt câteva excepţii.
"Pentru prima locuinţă se poate merge până la 45% grad de îndatoare, 25% pentru valută, refinanţările nu au limitare. Deci, băncile vor trebui să aibă produse mai competitive", spune Irina Chițu, analist financiar la finzoom.ro.
Un studiu recent realizat la nivel mondial arată că în următoarele 6 luni 44% dintre români ar urma să apeleze la un credit. Este cel mai mare procent din Europa. Iar la nivel mondial, ţara noastră este pe locul 2, după Mexic, unde un procent de 48% din populaţie a declarat că vrea să se împrumute în următoarea jumătate de an.