Marţi se aplică "marea ieftinire" de câţiva lei. Cât vor costa 10 ouă, de la 11,5 lei în prezent
Dau cu o mână, iau cu alta. E haos cu doar câteva ore inainte de marea ieftinire a alimenteleor dupa plafonarea adaosului comercial. Unii distribuitori şi retaileri se plâng de faptul că nu ştiu cum vor aplica legea. Aşa că de mâine, fiecare reduce preţul după cum îl taie capul. Pe de altă parte, Guvernul pregăteşte şi creşterea TVA-ului la tot. Mai puţin la cărţi.
De Mădălina Chiţac la 31.07.2023, 20:17Plafoarea adaosului comercial bate la uşă. Dar normele de aplicare ale ordonanţei adoptate de Guvern nu există. Aşa că mulţi comercianţi nu ştiu cum sau la ce categorii de produse să aplice reducerile. Proprietarul unei băcănii din Bucureşti are o mulţime de întrebări fără răspuns.
Ionuţ Grama, propietarul unei băcănii: "Unul din produsele asupra cărora avem semne de întrebare e telemeaua de vacă, unde nu specifică gradul de maturare, procentul de grăsime şi nu ştim care produs intră sub incidenţa oug. La fel şi în cazul uleiului de floarea soarelui. Noi comercializăm un ulei presat la rece, iar în OUG se spune doar ulei de floarea soarelui şi atât. Fără să ni se spună dacă e rafinat, dublu rafinat sau prin presarea la rece."
Probleme cu aplicarea ordonanței
Constantin Dumitriu, reprezentantul unei companii de distribuţie: "Care este preţul la care ne raportăm? Distribuitorii au stocuri de marfă şi din urmă. Sau preţul la care ne raportăm va fi cel al achiziţiei după 1 august? Cheltuielile operaţionale. Nu sunt clare. Ce înseamnă cheltuieli operaţionale? Procent din ce? Ne raportăm la bilanţul 2022?"
- Guvernul vrea să majoreze TVA-ul la 19% pentru mâncarea animalelor de companie. Cât ar trebui să cheltuiască...
- HoReCA, în pragul revoltei: Creşterea TVA va atrage falimente. Cât va ajunge să coste o masă în oraş, pentru o...
- Primul mare lanţ de magazine care a scăzut deja preţurile. Marcel Ciolacu anunţă "o veste bună"
Aşa că plafonarea va fi făcută în funcţie după cum îl taie capul pe fiecare. Cert este că nimeni nu e dispus să renunţe la profit.
Feliciu Paraschiv, reprezentantul unui magazin: "Procesatorul de carne de porc mi-a spus că el trebuie să scumpească un pic, de mâine. N-are cum altfel, că s-a ridicat preţul cărnii de porc. Procesatorul de carne de pasăre mi-a spus că el nu modifică. Un producător de pâine a redus preţul la un singur articol, iar altul modifică produsul din pâine albă îi pune o mână de secară şi o să-i spună pâine albă cu secară."
Mădălina Chiţac, reporter Observator: "Un kilogram de mălai care acum costă 5.4 lei ar urma să coste, de la 1 august, 4.9 lei. Reduceri, aşadar, nu foarte mari de preţuri. De câteva zeci de bani sau de câţiva lei. Vom vedea scăderi ceva mai consistente pentru produsele mai scumpe. Un kilogram de telemea care acum costă 38 de lei ar urma să coste 35.5 lei."
10 ouă care acum costă 11.5 lei vor avea preţul de 9.9 lei. O pâine de 2.9 lei va ajunge la 2.4 lei, iar un litru de ulei care acum are preţul de 5.9 lei va ajunge la 5.6 lei.
"Reducerile credeţi că o să se simtă la buzunar?"
"Nu prea!"
"Cu cât s-ar ieftini, este ok. De la un leu, doi, probabil că se adună."
Comercianții se plâng de pierderi
Comercianţii se plâng deja de pierderi. Şi spun că e posibil ca unele produse să dispară de la raft.
Ioan, comerciant: "Telemeaua de vacă eu o iau acum cu 20 de lei. Şi o dau cu 27. Am 35% adaos comercial. Ar putea să ajungă la 24. Dar la preţul ăsta, socotind motorina,chiria... mai bine renunţ şi nu o aduc. O să ne afecteze foarte tare."
Iar dacă unele alimente se ieftinesc, altele ar putea să se scumpească. Guvernul ia în calcul să creasc TVA-ul la tot: de la mâncare la locuinţe. Ar menţine taxa pe valoare adăugată la 5% doar la cărţi şi manuale.