Antena Meniu Search
x

Video Guvernul vrea să majoreze TVA-ul la 19% pentru mâncarea animalelor de companie. Cât ar trebui să cheltuiască stăpânii pentru hrana pe o lună

Hrana animalelor de companie devine tot mai scumpă. Guvernul vrea să majoreze TVA-ul la 19 procente şi pentru această categorie. Ar însemna o lovitură pentru stăpânii de animale, care sunt mulţi în România. În una din două case legea o face un câine sau o pisică. Unii proprietari preferă să cumpere alimente mai ieftine pentru ei, ca să aibă bani şi pentru hrana animalelor. 

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 23.07.2023, 20:08

Vezi și

Ioana are două pisici şi simte din plin scumpirile - din 2021, hrana şi accesoriile pentru animale de companie costă tot mai mult. Cum Luna şi Leo nu mănâncă orice, stăpâna lor încearcă să le răsfeţe în continuare, dar, uneori, trebuie să facă şi compromisuri.

Ioana, proprietar pisici: Am schimbat brandul pe care îl foloseam înainte cu unul mult mai accesibil ca preţ şi care are aceleaşi proprietăţi pentru animăluţele noastre. Înainte nu foloseam nisip, ci silicat, care absorbea mult mai bine mirosul, dar până la urmă am găsit şi nişte branduri de nisip care fac acelaşi lucru. 5 kg mai mult de 50 de lei, iar acum noi folosim un nisip la care cumpărăm zece kilograme la 20, 30 de lei.

Guvernul vrea să majoreze la toamnă cota TVA pentru hrana animalelor de la 9% la 19%

Ingrid Târziu, reporter Observator: Acum doi ani, proprietarii de pisici, de exemplu, intrau într-un pet shop cu 140 de lei şi asigurau toate cele necesare animalului de companie pentru o lună. Acum, pentru aceleaşi produse, adică şaşe plicuri de hrană umedă, doi saci de nisip şi două pungi de hrană uscată proprietarii dau, cu un TVA de 9%, 206 lei. Dacă TVA-ul va creşte la 19%, vor plăti pe aceleaşi produse 226 de lei, adică cu 86 de lei mai mult decât acum doi ani.

Pe acelaşi subiect

România avea aproape opt milioane şi jumătate de câini şi pisici ca animale de companie la sfârşitul lui 2019. Numărul acestora a crescut în timpul pandemiei. Acum, stăpânii lor se întreabă dacă vor mai face faţă scumpirilor. Guvernul vrea să majoreze la toamnă cota TVA pentru hrana animalelor de la 9% la 19%. După ce hrana şi accesoriile s-au scumpit cu aproape 20 de procente.

Mulţi stăpâni de câini şi pisici vor fi nevoiţi să facă adevărate cercetări de piaţă, în căutarea mâncărurilor mai ieftine, dar de bună calitate pentru animalele lor.

Alexandru Codîrlașu, analist economic: În momentele în care se aliniază cotele de TVA, preţurile acestor produse vor sări. Sunt platforme de unde pot cumpăra anumite bunuri. Multe dintre platforme sunt în afara României.

Românii cheltuie anual peste trei miliarde de lei pe hrană şi alte produse pentru prietenii necuvântători.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Guvernul vrea să majoreze TVA-ul la 19% pentru mâncarea animalelor de companie. Cât ar trebui să cheltuiască stăpânii pentru hrana pe o lună