Măsuri urgente luate de guvern pentru salvarea economiei, în fața amenințării coronavirusului
Se ascute lupta pentru salvarea economiei. După o şedinţă de guvern de 10 ore, premierul a anunţat noi măsuri, cu un impact bugetar de peste 30 de miliarde de lei.
De Redactia Observator la 20.03.2020, 12:09- Guvernul vine cu varianta șomajului tehnic.
- Care e reacția angajatorilor.
Se ascute lupta pentru salvarea economiei. După o şedinţă de guvern de 10 ore, premierul a anunţat noi măsuri, cu un impact bugetar de peste 30 de miliarde de lei. Şi nu e suficient, spune mediul de afaceri. Care se pregăteşte pentru o recesiune mai dură decât cea din 2008.
LUDOVIC ORBAN, Premierul României: Decizia este de a plăti din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut, cât este, practic, indemnizația lunară pentru perioada de șomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.
La un salariu mediu brut de 5225 de lei, 75 la sută înseamnă 3918 lei. Adică, un angajat în şomaj tehnic va primi cel mult 2291 de lei Net. Măsura se aplică, în primul rând, companiilor închise după ordinul emis de autorităţi. Vorbim de angajaţi din hoteluri, restaurante şi industria de spectacol. Ajutor vor primi şi firmele care, din cauza pandemiei, au profiturile mai mici cu cel puţin 25%. Însă doar pe perioada stării de urgenţă.
IANCU GUDA, analist economic: Poate duce la comportamente abuzive şi e pe o perioadă foarte scurtă, doar o lună. era mai util să se constituie un fond de coplată pe o perioadă de 3-6 luni.
FLORIN JIANU, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor: Pentru IMM-uri, prioritatea zero e aceea ce a-şi menţine angajații ori această măsură e bună pe această perioadă a stării de urgenţă.
Patronii de hoteluri şi restaurante spun că este prea puţin.
DRAGOŞ ANASTASIU, preşedintele Eurolines Romania: Părţile cerute de Horeca, anularea taxelor, combinaţia între muncă flexibilă şi şomaj. Măsurile astea deocamdată nu le-am vazut.
Şi mai nemulţumiţi sunt hotelierii de pe litoral, care cred că sezonul estival este compromis.
ANCA NEDEA- proprietar hotel: Cu exceptia acelei măsuri prin care mamele stau acasa, efectiv niciuna din cele două facilităţi nu se aplică în cazul nostru.
CRISTI BĂRHĂLESCU, manageri agenţie de turism: Măsurile luate de Guvern ţin foarte puţin cont de specificitatea turismului de pe litoral.
CORINA MARTIN, preşedinte FAPT: Bulgaria, Franţa şi Ungaria au luat măsuri care protejează operatorii lor din turism. Nu se restituie nimic, ci se emit vouchere care permit turistului să poată veni în ţara ori în hotelul respectiv timp de un an sau doi oricând va alege.
Guvernul a mai amânat termenele de plată pentru impozitele pe clădiri, teren şi mijloace de transport. Iar popririle şi executările silite sunt suspendate.
ALEXANDRA SMEDOIU, analist financiar: Amânarea la plata obligaţilor fiscale aceasta e o măsură numai pe perioada stării de urgenţă. cu siguranţă, firmele şi-au dorit măsuri cu termen mai lung, pentru că această situaţie va genera efecte pentru 6 luni de-acum încolo.
Totodată, Executivul va plăti firmelor toate sumele restante pentru concediile medicale şi facturile pentru lucrările de construcţii.
LUDOVIC ORBAN, Premierul României: Am decis prin OUG să majorăm plafonul de garantare a creditelor pt IMM, am putut să o facem cu 5 mld în prima fază. Să asigurăm rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde pentru a asigura fluxul de capital.
FLORIN JIANU, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor: Statul trebuie să aibă în vedere investiţii cât mai substanţiale în economie mai ales că e şi comunicarea Comisiei Europene că nu se va ţine cont de deficit.
OCTAVIAN BĂDESCU, antreprenor: Important e să se pună presiune pe reducerea cheltuielilor bugetare pentru că altfel nu vor fi resurse de alocare.
Potrivit unei analize termene.ro, 37% dintre firme și-au redus activitatea şi 23% își închid operațiunile din cauza pandemiei. Peste 280.000 de companii riscă insolvența.