Măsurile fiscale care au intrat în vigoare din luna noiembrie. Un milion de români afectaţi de taxele mai mari
Sunt taxe mai mari pentru un milion de angajaţi de astăzi. Cele mai mari modificări îi vizează pe angajaţii din sectorul IT. În cazul lor nu va mai fi obligatorie contribuţia la pilonul 2 de pensii private.
De Marius Gîrlaşiu la 01.11.2023, 13:10Începând de azi intră în vigoare pachetul de măsuri fiscale, acea lege pe care Guvernul condus de Marcel Ciolacu şi-a asumat răspunderea în Parlament. O lege care va elimina scutirile de taxe şi impozite de care au beneficiat până în prezent un milion de angajaţi din ţara noastră.
Angajaţii din industria IT, impozit pe venit de 10%
Concret, asta înseamnă că peste 200.000 de angajaţi din industria IT vor plăti din această lună, începând cu luna noiembrie, impozitul pe venit de 10%, de care erau scutiţi până în prezent.
Însă acest impozit pe venit se va aplica doar pentru partea din salariu care depăşeşte pragul de 10.000 de lei brut. Sunt modificări în ceea ce îi priveşte pe it-işti şi în cazul pensiilor private. Contribuţia la Pilonul II de pensie nu va mai fi obligatorie, iar cei care vor să contribuie trebuie să depună o cerere scrisă în acest sens.
- Adrian Câciu anunță primele măsuri, după scandalul angajărilor pe "pile" în MIPE. "Şmecheria se încheie...
- Primele nemulțumiri după limitarea plăților cash. Probleme pentru angajații din HoReCa: "Nu mi-ar conveni să-mi...
- Plăţile cash, limitate de la 1 noiembrie. Măsurile fiscale vor afecta cel puţin 40% dintre români care nu dețin...
Pachetul de măsuri fiscale vine cu modificări şi pentru 800.000 de angajaţi din agricultură, din industria alimentară şi din construcţii. Ei vor achita începând cu această lună contribuţia de 10% la sănătate de care erau scutiţi până în prezent, însă asta nu le va afecta salariu net la final de lună, vor rămâne în mână cu acelaşi salariu net, după ce Guvernul Ciolacu a majorat salariul minim în aceste domenii.
Începând de anul viitor, de la 1 ianuarie, ne aşteaptă un al doilea val de scumpiri, de taxe şi impozite, care vor afecta mai mult băncile din România, care vor fi obligate să plătească acel impozit de 2% din cifra de afaceri, pe lângă impozitul pe profit de 16% şi marile companii din ţara noastră care vor trebui să achite un impozit minim egal cu 1% din cifra de afaceri.