Antena Meniu Search
x

Video Primele nemulțumiri după limitarea plăților cash. Probleme pentru angajații din HoReCa: "Nu mi-ar conveni să-mi pun un POS"

În mai puţin de două săptămâni intră în vigoare măsura care limitează plăţile cash. Nu se vor mai putea face tranzacţii către o persoană juridică peste pragul de 5000 de lei, iar între firme suma maximă acceptată va fi de 1000 de lei. Măsura i-a nemulţumit pe români, mai ales că, cine nu o va respecta, poate primi o amendă în valoare de 25% din suma care depăşeşte plafonul.

Claudiu Crăciunică
de Claudiu Crăciunică

la 31.10.2023, 21:03

Vezi și

Într-un mic magazin sătesc din judeţul Gorj nimeni nu foloseşte cardul la cumpărături, prin urmare şi plăţile către furnizori se fac tot cash. 

  • Proprietar magazin: Ne pune pe drumuri, cheltuim bani mulţi, benzină motorină şi timpul bineînţeles, ca să mă duc să depun banii. Avem pensiile pe care le dăm în mână la oameni, foarte mulţi au bani cash, eu unde mă duc să pun...

În plus, oamenii din rural se plâng că le este imposibil să plătească totul cu cardul.

  • Localnic: La noi în comună nu există bancomat, e la o altă primărie care e la vreo 13-14 kilometri. 
Pe acelaşi subiect

Iniţial plafoanele au fost mai mari. Guvernanţii au revenit însă asupra deciziei.

  • Claudiu Crăciunică, reporter Observator: Plafoanele pentru tranzacțiile cu numerar scad considerabil, astfel că între persoane fizice acestea vor scădea de la 50.000 lei la 10.000 lei, iar între persoane fizice și persoane juridice, scad de la 10.000 la 5.000 lei. Între companii însă, ele vor scădea de la 5.000 de lei la 1.000 de lei.

Angajații din HoReCa, nemulțumiți de limitarea plăților cu cash

Cei mai afectaţi au fost şi primii care şi-au exprimat nemulţumirea. Proprietarii magazinelor de bloc şi cei din HoReCa.

  • Marian, producător și comerciant agro-alimentar: Sunt și producător, nu mi-ar conveni să-mi pun un POS să plătesc, m-ar duce undeva la 150 RON pe lună pentru încasările cu cardul, e destul de costisitor.
  • Adrian, domeniul HoReCa: Totuși, limita este foarte foarte mică între persoane juridice, sunt magazinașe cu sucuri, cu alimente, cu sendvișuri, o comandă de o mie de lei este foarte, foarte mică. Ar trebui plafonul să fie undeva mai mare.

Nici maşinile nu vor mai putea fi cumpărate cu banii jos. 

  • Armand: Ne va afecta pe toți, nu numai un anume segment de persoane. Și mașinile când le vom vinde nu vom mai putea face tranzacțiile decât bancar. Este greu, sunt persoane din mediul rural care o au o anumită sumă micuță de bani să cumpere o mașină, nu vor mai putea. N-au cont la bancă.

Măsura luată ar trebui să reducă evaziunea fiscală şi să aducă economii la buget

  • Gabriel Biriș, consultant fiscal: Nu cred că vor avea un impact semnificativ, de fapt nici nu cred observabil pe reducerea evaziunii şi aici mă refer în special la creşterea veniturilor din TVA, ăsta e un indice. Ce nu se colectează, 9 miliarde de euro am văzut în ultimul studiu al comisiei, nu vin din retail. Nu au cum. 

Toate sumele care depăşesc plafoanele stabilite prin lege trebuie să fie plătite doar cu cardul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Primele nemulțumiri după limitarea plăților cash. Probleme pentru angajații din HoReCa: "Nu mi-ar conveni să-mi pun un POS"