"Mediul de afaceri românesc este la terapie intensivă". Zeci de mii de firme pun lacătul pe uşă, în prag de faliment
Finalul acestui an va însemna pierderea locului de muncă pentru cel puţin jumătate de milion de oameni. Mulţi dintre ei deja au trecut prin asta. Asta pentru că s-au închis deja zeci de mii de firme, iar până la sfârşitul lui 2021 cifra poate ajunge la o sută de mii. Companile se află în blocaj financiar. Situaţia e generată de criza sanitară, politică, scumpirea carburanţilor şi explozia preţurilor la energie.
De Andra Mitu la 21.10.2021, 20:51- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Neputincioşi în faţa crizei, fără bani să-şi mai plătească facturile, furnizorii şi angajaţii, tot mai mulţi patroni au pus lacătul pe uşă. "Mediul de afaceri românesc este la terapie intensivă din punct de vedere financiar. Plăţile între companii se petrec undeva la nivel de 150 de zile", explică Adrian Negrescu, consultant economic.
Tot mai multe afaceri cu lacătul pe uşă
Cele mai mari probleme le au companiile mici şi mijlocii din comerț, construcții și industria prelucrătoare. Trei dintre cele mai importante motoare ale economiei. Vedem în ultimul timp tot mai multe afaceri cu lacătul pe uşă. În total 70 de mii de firme au intrat în insolvenţă, și-au suspendat activitatea sau au fost dizolvate sau radiate. Sunt cu 13.398 mai multe decât în anul trecut.
"Rămâne în continuare o problemă a accesului la finanţare. Din păcate, în această perioadă, deşi avem fonduri care ar putea să intre în ţară şi să sprijine Întreprinderile Mici şi Mijlocii, neavând un Guvern stabil, fondurile acestea lipsesc", spune Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR. Dacă nu vor primi sprijin rapid, alte 30.000 de firme riscă să aibă aceeaşi soartă până la sfârşitul anului. "Toate aceste costuri se vor traduce prin reducerea, amânarea investiţiilor, închiderea de noi companii, diminuarea activităţilor pentru foarte multe dintre ele sau reducerea numărului de salariaţi", adaugă Florin Jianu.
- Lecţii despre bani şi societate, obligatorii pentru elevii români. "Un ABC financiar şi juridic care să îi...
- Avertismentul furnizorilor de energie: măsurile de compensare a facturilor pot provoca noi scumpiri
- Statul poate încasa 600 de milioane de euro la buget dacă elimină facilitățile fiscale pentru angajații din IT...
Economia se află pe nisipuri mişcătoare
Inclusiv Banca Naţională spune că economia se află pe nisipuri mişcătoare. De altfel, în încercarea de a mai tempera scumpirile, BNR a majorat dobânda cheie. O măsură cu două tăişuri, pentru că şi creditele s-au scumpit. Practic, accesul la împrumuturi e mai dificil. "Băncile nu finanţează, din păcate, micile companii", spune Adrian Negrescu.
"De când a venit pandemia încă luăm măsuri, dar le luăm cu întârziere. Se va pune presiune pe cursul euro/leu, pe inflaţie", explică Robert Croitoru, consultant financiar. Deja inflaţia a sărit de 6% în septembrie, iar euro se apropie de pragul psihologic de 4 lei şi 95 de bani.