Antena Meniu Search
x

Video Lecţii despre bani şi societate, obligatorii pentru elevii români. "Un ABC financiar şi juridic care să îi ajute în viaţă"

Cum să faci bani ori să construieşti o afacere de succes, ce drepturi, dar şi ce obligaţii ai în societate. Sunt lucruri pe care toţi elevii ar putea să le înveţe la şcoală. Educaţia financiară şi educaţia juridică vor fi competenţe obligatorii pentru copiii din România. Legea a fost deja trimisa la promulgare.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 21.10.2021, 20:52

Vezi și

"Vom discuta despre ce sunt banii ... Banii nu au arătat întotdeauna la fel şi în niciun caz nu au fost obţinuţi întotdeauna de la bancomate". Iată cum se desfăşoară opţionalul de Educaţie Financiară de la Şcoala 117 din Bucureşti. Banii, trocul, economisirea şi serviciile bancare sunt lucruri despre care învaţă copiii de la clasele primare. 

"Cum puteţi face bani foarte uşor şi învăţând lucruri? Păi, învăţaţi foarte mult, puteţi lua bursă, 200, 300 de lei. Cred că e bine pentru un copil, îi poate economisi şi când e mare să îşi ia ... un telefon", spune Andrei, unul dintre elevi. "Cum economisesc eu banii? Fac trei puşculiţe speciale. Într-una dintre ele strâng mai mulţi bani, pentru a-mi lua nişte lucruri mai scumpe, şi într-o altă puşculiţă - mai ieftine. A treia, în caz că văd un om care are nevoie de bani, îi dau un leu sau cumpăr un covrig", povesteşte Diana, colega lui. 

"Prin joc au reuşit să înţeleagă noţiuni extrem de complexe şi dificile de educaţie financiară, au aflat că banii se câştigă greu prin muncă şi că pot fi uşor pierduţi dacă nu luăm deciziile potrivite", explică Angela Munteanu, directorul şcolii. Iar scopul final e "să aibă un ABC financiar şi juridic care să îi ajute în viaţa de zi cu zi. Este o cerinţă a Uniunii Europene", spune Ligia Goloşoiu, BNR.

Educaţia financiară şi cea juridică devin competenţe obligatorii pentru elevi

Noţiunile de educaţie financiară şi juridică trebuie să devină obligatorii pentru toţi elevii din clasele primare şi gimnaziu. Senatul a trimis deja legea la Preşedinţie pentru promulgare. De acum, Ministerul Educaţiei este cel care trebuie să decidă cum vor fi introduse aceste materii în programa şcolară. Cine le va studia şi, mai mult decât atât, cine le va preda elevilor.

"Decizia Parlamentului nu înseamnă o disciplină obligatorie, ci înseamnă adăugarea la setul de competenţe cheie a unor competenţe noi. Noţiunile de educaţie financiară se potrivesc foarte bine în orele de matematică, educaţie juridică, la orele de educaţie socială, poate chiar şi la orele de istorie", a declarat Sorin Ion, secretar de stat preuniversitar MEN. Deci conţinut nou în materii care există deja. Doar că pentru asta va fi nevoie de modificarea programei şcolare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Lecţii despre bani şi societate, obligatorii pentru elevii români. "Un ABC financiar şi juridic care să îi ajute în viaţă"