Antena Meniu Search
x

Video Statul poate încasa 600 de milioane de euro la buget dacă elimină facilitățile fiscale pentru angajații din IT sau construcții. Ce spun analiștii financiari

Sute de mii de angajaţi din construcţii, IT şi cercetare ar putea rămâne fără facilităţile fiscale. Statul strânge cureaua și vrea să elimine beneficiile pe care le au aceşti salariaţi. 600 de milioane de euro ar urma să intre la buget, dacă se elimină scutirea de 10% pe impozitul pe venit.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 19.10.2021, 21:27

Vezi și

Primim miliarde de euro primiţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dar trebuie să dăm ceva înapoi. Statul s-a angajat să facă reforme fiscale drastice. Primii vizaţi sunt cei care nu plătesc impozit pe venit, impozit pe profit sau contribuţii sociale. Beneficii introduse la un moment dat pentru a păstra pe angajaţii în ţară.

Bogdan Putinica, Senior Group Vice President ENEA Global Services: ”E un subiect care apare in discutiile politice, în general, cam în fiecare an în care bugetul e in dezastru”

Numai în sectorul construcţiilor, peste 570.000 de angajaţi sunt scutiţi, de trei ani de zile, de impozitul pe venit. Iar în IT aproape 100 mii de salariaţi nu plătesc acest impozit de vreo 20 de ani.

Impactul eliminării facilităților fiscale

Pe acelaşi subiect

Dacă se elimină beneficiile, unii angajatori vor fi nevoiţi să reducă salariile ca să poată onora contractele.

Adriana Iftime, Federaţia Patronatelor din Construcţii: ”Vom vedea aşadar șantiere goale și firme care dau faliment. Dacă ar pleca doar 10 mii de angajați în străinătate, statul ar pierde o producție de 800 milioane de euro pe an”.

Pentru alte domenii greu încercate de criză, facilităţile acor­date unor categorii de angajaţi înseamnă discriminare. Dar, a renunţa brusc la astfel de măsuri, poate duce la pierderi financiare mult mai mari.

Dan Schwartz, consultant fiscal: ”Apare riscul muncii la gri, muncii la negru, nedeclararii veniturilor pentru a putea garanta oamenilor același venit pe care legea îl garanta când facilitatile erau în vigoare”.

Ce spun analiștii financiari

Bogdan Putinica, Senior Group Vice President ENEA Global Services: ”Nu ne uitam foarte bine la impactul pe orizontală. Pentru o companie de talie mare, în Romania nu e nimic bătut în cuie. Se poate muta în Bulgaria poimaine. Pierderile vor fi foarte mari”

Deşi încasează salarii cu mult peste medie, nici cei din IT nu sunt încântaţi şi se pregătesc pentru ce e mai rău.

Bogdan Putinica, Senior Group Vice President ENEA Global Services: ”Companiile din IT în general au tendinta de a compensa și a reintregi salariile angajatilor care sunt impactati de diversele socuri ale Guvernului”.

Răspunsul Ministerului Finanțelor 

Într-un răspuns pentru Observator, ministerul Finanţelor a precizat că: ”Măsurile de reducere a stimulentelor fiscale excesive, în principal pentru impozitul pe venit, impozitul pe profit, contribuțiile sociale, se vor implementa etapizat”.

Şeful de la Finanţe susţine că toate facilităţile fiscale de care se bucură unii angajaţi ar însuma 3% din produsul intern brut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Statul poate încasa 600 de milioane de euro la buget dacă elimină facilitățile fiscale pentru angajații din IT sau construcții. Ce spun analiștii financiari