Meseria surpriză cu salarii ca în IT. Câţi bani cere la angajare un absolvent: "De bun gust"
Agricultorii, de la sapă, la mapă. În ultimii ani, sunt la fel de vânaţi ca IT-iştii şi au salarii de top. La Facultatea de Agricultură de la Timișoara, de exemplu, s-au ocupat toate locurile, iar la târgul de cariere din oraş specialiştii sunt aşteptaţi cu braţele deschise și cu o lista lungă de beneficii.
De Redactia Observator la 13.10.2023, 20:02Radu este masterand la sisteme informatice, iar la târgul de cariere s-a oprit la standul unei companii din domeniul agricol. Ştie că oferă joburi bine plătite și formare continuă.
Radu Negură, student master: Cum se împacă agricultura cu it-ul acum? Păi în zilele astea fără o digitizare nu poţi să faci nimic. E o diferenţă dintre acum 50 de ani şi momentul actual.
Cristian Isopescu, reprezentant companie: Sunt salarii competitive ca cele de pe piaţa pe partea de IT. Este o lipsă pe piaţa muncii pentru că tinerii care sunt în prezent se îndreaptă către domenii de IT , de muncă multă la birou, dar scapă din vedere faptul că în domeniul agriculturii se lucrează în prezent cu foarte multă tehnologie.
Lista de beneficii pentru viitorii angajaţi este lungă
- Testul care poate rezolva una din cele mai mari dileme ale tinerilor români. "Mi-a fost foarte greu în ultimii ani"
- "8.000 de lei în mână": Meseria surpriză în care salariile au explodat. "Întrebăm la prieteni şi nu găsim"
- Peste 8.000 de poliţişti vor să iasă la pensie, sătui de condiţiile mizere în care lucrează. Ce salariu...
Alex Badea, reprezentant companie: Au asigurare medicală, de viaţă, maşina pentru teren, echipată cu tot. e bătaie pe ei? E bătaie pentru că agricultura e un domeniu care merge bine şi nu o să infrâneze uşor.
În ultimii 20 de ani, domeniul agricol a trecut la un alt nivel. Cei care au făcut investiţii în utilaje şi echipamente de top, au acum nevoie de forţă calificată de muncă.
Florin Imbrea, decan Facultatea de Agricultură, Universitatea de Științele Vieții Timișoara: Noi funcţionăm la capacitatea maximă de şcolarizare, practic nu am mai avut voie să luăm tinerii , câţi doritori au fost spre agronomie, mecanică agricolă, cadastru. Foarte multe companii le oferă burse, fie perioade de internship începând din anul 2.
Iulia Pop, reporter Observator: Agricultura nu mai e doar cu sapa. E şi cu mapa şi cu multă tehnologie. Agricultorii sunt vânaţi pe piaţa muncii, la egalitate, ingineri hardware, programator, șofer și specialist în Digital Marketing. Indiferent de transfomările tehnologice care vor continua, aceste joburi nu se află în pericol să dispară in urmatorii 10 ani.
Media netă salarială din agricultură este de 4.200 de lei. Un inginer agronom câștigă, în medie, 4.300 de lei pe lună, un specialist în achiziții 5.000 de lei, un inginer zootehnist 4.000 de lei, iar un inginer silvicultor 6.000 de lei.