Video Peste 8.000 de poliţişti vor să iasă la pensie, sătui de condiţiile mizere în care lucrează. Ce salariu câştigă un agent la început de carieră
În plin scandal al drogurilor și al valurilor de violență extremă, România e în pragul unei crize: poate rămâne, de pe o zi pe alta, fără 8.000 de polițiști. Sătui de salariile mici și de condițiile de Evul Mediu în care lucrează, sunt gata sa iasă în același timp la pensie. Consecințele ar fi dezastruoase, în vreme ce tot mai puţini tineri sunt atrași de această meserie.
Peste 8.000 de poliţişti sunt gata să iasă la pensie mai devreme, din cauza condiţiilor mizere în care sunt nevoiţi să lucreze. Toalete insalubre pe care nu le pot folosi, mobilier vechi şi salarii de nimic, sunt doar câteva dintre plângerile oamenilor legii.
Unele secţii de poliţie nu au nici măcar o toaletă funcţională
Cristi Popovici, reporter Observator: "Aşa arată sediul poliţiei din localitatea Ulieşti, judeţul Dâmboviţa. O clădire veche de jumătate de secol, ferestrele foarte vechi, geamul lipit cu scotch, magazia de lemne... Agenţii trebuie să-şi taie lemne să facă iarna focul, şi undeva acolo şi toaleta, grupul sanitar.... mi-e şi frică să văd tot ce e înăuntru."
Poliţist: "La cum arată toaleta asta nu se poate folosi. Nu se poate intra, nici nu ştiu dacă ne ţine."
- "Mi-a bătut la uşă că Robiţă nu mai este". Imagini de groază din noaptea în care Robert a fost bătut până...
- "Pescobar" a redeschis iar Taverna Racilor, restaurantul închis pe bandă de ANPC. S-a lăudat cu cei 1.500 de...
- Dependenţi fără voia lor. "Fabrica de vise" din Iaşi a pus droguri în peste 100.000 de dulciuri, iar efectele...
Cristi Popovici, reporter Observator: "Şi ce faceţi?"
Poliţist: "Mergem la primărie, la peco! Ne-am obişnuit."
Din ce în ce mai puţini angajaţi în poliţie
Agentul şef-principal Alin Bogdan este șeful de post din Ulieşti. Doar el și încă un coleg trebuie să asigure ordinea într-o comună cu 5 mii de oameni. Când unul din ei este liber sau în concediu, rămâne un singur poliţist pe o rază de 100 de kilometri. Unoeri sunt chiar ei victimele violenţelor.
Agentul şef-principal Alin Bogdan: "Se întâmplă, și din păcate din ce în ce mai des, să fim atacați. Din cauza băuturii, a substanțelor care le consuma oamenii și din cauza legislației precare. Mergem şi în judeţul Prahova, în Arieştii Rahtivani. Aici, sediul poliţiei a fost amenajat în două cămăruţe ale poştei din sat."
Nevoiţi să-şi desfăşoare activitatea într-un oficiu poştal
Petre Burlacu, preşedinte SNPPC Prahova: "Aici e poşta, au închis că e până la 1 programul şi aici e biroul poliţiei. Locația sediului politiei naționale, că să facem decelarea între poliţia locală și poliţia naţională. O clădire veche, o clădire depășită moral, tehnic. Pe mine mă surprinde că nu există o autorizaţie de demolare."
Şi aici, agenţii, printre ei şi o domnişoară la început de carieră, trebuie să folosească o toaletă insalubră și care e un real pericol. Condiţiile, şi salariile rămase la nivelul anului 2018, îi determină pe toţi să se gândească să iasă din sistem.
Petre Burlacu, preşedinte SNPPC Prahova: "Aşa cum sunt colegii mei, cu o vechime de 3-4 ani, nu au un salariu mai mare de 3.000 de lei. Pe asta lucrează un poliţist care nu lucrează nici 8 ore, nici 12 ore, lucrează ori de câte ori este nevoie. Este mereu în misiune."
Ce salariu câştigă un poliţist debutant
În acest moment, poliţiştii din toată ţara sunt în conflict deschis cu şefii din Ministerul de Interne. Protestează săptămânal, în speranţa că le vor fi mărite salariile şi vor avea condiţii mai bune de lucru.
În România, sunt încadraţi 52.000 de poliţişti, iar deficitul se ridică la 15.000 de agenţi şi ofiţeri. Salariul unui poliţist debutant este de 2300 de lei şi abia după 25 de ani de vechime, leafa unui agent ajunge la 5.000 de lei. La asta se adaugă 400 de lei pentru chirie şi 34 de lei pe zi, norma de hrană.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, recunoaşte problemele din sistem dar deocamdată nu a propus nicio soluţie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰