Antena LIVE

Curs valutar

Video

Meseria tot mai căutată de tineri. Au un program flexibil, călătoresc mult şi sunt plătiţi pentru asta. Care sunt condiţiile de angajare

O meserie nouă începe să prindă contur şi în România. Şi pare să fie mai ales pe gustul tinerilor - lucrezi de acasă, când vrei şi cât vrei, călătoreşti mult, întâlneşti oameni interesanţi şi eşti plătit pentru asta. Chiar foarte bine. Există şi câteva condiţii - să fii talentat la scris şi, atenţie, să nu-ţi doreşti să devii celebru! În străinătate meseria se numeşte "ghostwriter". La serviciile lui au apelat, de-a lungul anilor, mari personalităţi - de la tensimenul Andre Agassi până la printul Harry. Am desluşit fenomenul scriitorilor din umbră si am stat de vorba cu Liviana Tane, unul dintre primii ghostwriteri de la noi.

De la 19.03.2023, 21:40
WhatsApp
Vezi și:

S-au făcut filme, s-au scris şi cărţi despre ghostwriter. Dar încă nu s-a spus tot despre acest subiect învăluit în mister. 

Irina Ursu: Dăm la o parte cortina şi vraja din jurul personajului fantomă şi descoperim o lume fascinantă. Lumea cărţilor de mare succes pe care le-au scris alţi oameni decât cei de pe copertă. Cum s-a întâmplat cu memoriile Printului Harry. Cartea de non ficţiune cel mai rapid vândută din toate timpurile. Dar pe care nu a scris-o Prinţul Harrry. La fel cum nici Andre Agassi nu a scris autobiografia lui, nici fotbalistul Zlatan. Lista e foarte lungă. De fapt, aproape toate biografiile de mare succes, ale ultimilor ani, au fost scrise de un ghostwriter. 

Liviana Tane, ghostwriter: Este o profesie pentru tineri, mă rog, şi pentru oameni mai în vârstă, de ce nu, care poate să aducă satisfacţii enorme. 

Faceti cunoştinţă cu Liviana Tane, unul dintre puţinii scriitorii fantomă care acceptă să iasă din umbră, ca să-şi spună propria poveste. Ea a renunţat la Jurnalism pentru o meserie despre care nu ştia nimeni, nimic, în România. Deşi, neoficial şi la limita legii, încercări de ghostwriting au fost de prin anii 90. 

Pe acelaşi subiect

Liviana Tane, ghostwriter: Piaţa a fost invadată de romanele siropoase. Danielle Steel, Sandra Brown şi altele asemenea. Cineva a prins acest trend, şi-a dat seama că e un spaţiu profitabil şi pentru că la acel moment legea drepturilor de autor nu exista şi niciun fel de reglementare în domeniu, a început să scrie romane din aceeaşi categorie siropoase, pe care le-a semnat cu numele Sandra Brown. Practic au dublat numărul de titluri semnate Sandra Brown. 

Dar, pentru Liviana, sursa de inspiraţie a venit de peste Ocean, unde un jurnalist pe nume J. R. Moehringen câştiga premiul Pulitzer cu o carte de memorii, Dulcele Bar, ce avea să îl propulseze rapid în lumea scriitorilor-fantomă. 

Liviana Tane, ghostwriter: O carte de memorii foarte bună pe care un mare sportiv al lumii a citit-o la un moment dat şi a zis, când o să mă fac eu mare o să vreau ca acest domn să îmi scrie memoriile. Memoriile respective aparţin lui Andre Agassi, cartea se numeşte Open.

Liviana Tane, ghostwriter: Prima reacţie a lui Moehringen atunci când Andre Agassi a pus mâna pe telefon a fost: eu nu lucrez cu actori şi cu sportivi pentru că sunteţi atât de orgolioşi încât omul nu se poate înţelege cu voi. 

Ce înseamnă să fii "ghostwriter"

Agassi l-a convins. Moehringer s-a mutat în Las Vegas, lângă casa tenismenului, unde a locuit timp de doi ani. Cei doi se întâlneau în fiecare dimineață, în acelaşi bar, să mănânce burrito și să stea la poveşti. Cam asta înseamnă să fii ghostwriter. Ca să înţelegi povestea pe care urmează să o scrii, trebuie să intri cât de mult în pielea personajului. 

Liviana Tane: O biografie este reinventarea adevărului. Este dreptul personajului să-şi creeze propria poveste, să-şi spună propria poveste aşa cum consideră de cuviinţă. Nu e jurnalism, nu e documentare, nu e cercetare, nu e o lecţie de istorie. Este o poveste a unui personaj care alege să o dăruiască lumii.  

Cu alte cuvinte, o biografie nu e adevărul suprem. Ajung să afle asta, uneori, şi cei care au comandat cartea. Cu toate astea, oamenii cu poveşti extraordinare de viaţă, dar cu talent mai puţin la scris, au continuat să apeleze la serviciile unui ghostwriter. 

Editorii spun că 400.000 de exemplare ale autobiografiei prinţului Harry au fost vândute numai în UK, în prima zi. Şi în umbra acestui mare succes este acelaşi J.R. Moehringen. Se spune că ar fi primit un milion de dolari doar avans, ca să scrie memoriile prinţului Harry. Sumele reale rămân, şi ele, un mister, la fel ca mulţi dintre scriitorii-fantomă de la noi sau de oriunde. 

Condiţiile pentru a deveni un ghostwriter

Se trăieşte bine din meseria asta. Dar nu şi la noi, confirmă Liviana. Deocamdată. Chiar dacă, şi în România, în spatele unui text scris foarte bine e tot mai des o fantomă. 

Liviana Tane, ghostwriter: Cerinţa e în creştere. Nu ştiu dacă aşa a fost tot timpul, eu pot să spun că am fost solicitată în ultima perioadă mai mult decât de obicei. 

Exista deja site-uri de specialitate prin care oamenii îşi oferă serviciile de ghostwriter. Şi tot mai multe firme care au nevoie de astfel de angajaţi - cu talent la scris si personalitate de fantomă. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

meserie romania tineri carti
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025