Antena Meniu Search
x

Video Povestea unei meserii aparte. Rodica lucrează aici de 36 de ani, dar surprizele încă se ţin lanţ

Sunt oameni norocoşi, pentru care meseria şi pasiunea de-o viaţă se confundă. Este şi cazul şefului staţiei meteo din Târgu Lăpuș, judeţul Maramureş. De 36 de ani, Rodica Hatos, urmăreşte toate capriciile vremii şi chiar dacă, teoretic, meteorologia nu mai are secrete, pentru ea vremea încă reuşeşte să o surprindă. 

de Redactia Observator

la 07.02.2023, 22:31

Vezi și

Târgu Lăpuș din Maramureş este polul frigului în nordul ţării. Stația meteorologică de aici funcţionează de 36 de ani şi, de tot atâta timp, o femeie este cea care descifrează tainele vremii. "Ești cu capul în nori, studiezi tot timpul, trebuie să fii atent la fenomene, la vizibilitate, al nori, la tot. Este o meserie foarte frumoasă", spune Rodica Hatos, șef stație meteo.

Povestea Rodicăi. Pasiunea, transformată în meserie

Astăzi, stația este automatizată, dar uneltele de lucru vechi și-au găsit loc pe platforma meteorologică alături de tehnologia de ultima oră. "Măsurarea presiunii, înainte de a avea staţia automată cu senzori, se făcea pe barometru de mercur. Citeam valoarea presiunii şi în acelaşi timp valoarea era înregistrată pe acest barograf", arată Rodica Hatos, șef stație meteo.

Rodica şi-a început cariera de meteorolog în anul 1987. A fost anul în care la stație a fost înregistrată și cea mai mică temperatură: -32 de grade Celsius. De atunci, urmăreşte cu atenţie toate schimbările vremii. "Într-o baracă situată lângă platformă, fără curent, condiţii de oameni care lucrează în pădure. Totul se făcea clasic, mergeam pe platformă, citeam termometrele", povesteşte Rodica Hatos, șef stație meteo.

Vremea o mai surprinde şi după 36 de ani

Şi chiar dacă vremea nu mai are taine pentru meteorologul Rodica, schimbările climatice din ultimii ani o iau încă prin surprinde. "În ianuarie am avut maxima de 16 grade, e total dereglată vremea. Pe toate planurile e bine să fie şi îngheţ", spune Rodica Hatos, șef stație meteo. Şi dorinţa i-a fost ascultată: astăzi la Târgu Lăpuş au fost - 13 grade Celsius, la Cluj s-au înregistrat - 12 grade, iar la Petroşani temometrele au arătat - 19 grade. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri sociale » Povestea unei meserii aparte. Rodica lucrează aici de 36 de ani, dar surprizele încă se ţin lanţ