Antena Meniu Search
x

Video Femei de milioane: Vatmanițe, piloți sau polițiste, doamnele își fac meseria cu pasiune și dedicare: "Dacă uşa se închide putem intra pe geam"

Femeile României merită din plin urarea "La mulţi ani!". O lume fără doamne ar face economia ţării să piardă o jumătate de miliard de euro. Nu ar mai avea cine să ne educe copiii şi să ne trateze în spitale. Iar lumea s-ar opri în loc. Într-un an, am rămâne fără aproape 200.000 de prunci.

de Redactia Observator

la 08.03.2023, 19:55

Vezi și

Mame, surori, soţii sau bunici - fiecare femeie din vieţile noastre ne completează ca o piesă de puzzle. Dincolo de emoţii, ne-o spun statisticile. Educaţia copiilor din România stă în mâinile doamnelor. 8 din 10 profesori sunt femei. Georgeta Dendrino are o firmă de consultanţă în management, dar perioada romantică din viaţa ei a fost alta.

Georgeta Dendrino, femeie de afaceri: A fost cea mai frumoasă experienţă din viaţa mea, am avut ocazia să lucrez cu copiii, copii din şcoala primară.

După învăţământ, a urmat o altă provocare. Acum 25 de ani a avut curajul să intre într-o lume dominată atunci de bărbaţi. A început un business care îi aduce zeci de clienţi stabili şi o cifră de afaceri care creşte de la an la an.

Georgeta Dendrino, femeie de afaceri: Să nu uităm că trăim într-o societate destul de tradiţionalistă. Am avut situaţii de discriminare şi din partea bărbaţilor şi din partea femeilor. Cred că e bine să căutăm ce avem noi special, dar din cand în cand avem nevoie sa mai si auzim de la cineva, uite, imi place asta la tine.

Pe acelaşi subiect

Acelaşi curaj, într-un domeniu la înălţime l-a avut şi în Simona Maieran - prima femeie din România care a pilotat un avion supersonic.

Simona Maierean, pilot: Doar 7,5 la sută dintre piloţi sunt femei. Sunt de 20 de ani în acest sistem. Nu că nu îmi place să mi se spună prima, neapărat, dar sper să nu fiu ultima şi să mai fie femei care să îşi dorească să urmeze această carieră. Şi dacă uşa se închide putem intra pe geam.

Femeile conduc şi pe pământ monştri de metal de zeci de tone. Ne duc la timp la serviciu şi la întâlnirile cu prietenii. Raluca Isar este una dintre puţinele femei-vatman din Bucureşti. Puţin peste 100 de doamne au aproape 800 de colegi.

Raluca Isar, vatmaniţă: Sunt foarte mândri de ceea ce fac eu cu toate că nu conştientizez acest lucru, că e o meserie grea. Să conduc e cred că visul meu din copilărie.

În poliţie şi jandarmerie, doar 2 din 10 angajaţi sunt femei

Iulia Tanciu este agent de circulaţie de şase ani.

Iulia Tanciu, polițistă: Este mai ușor să comunic eu cu doamnele, dar la fel de ușor este să comunic și cu domnii. Nu am întâmpinat probleme în dialogul cu cetățenii. Doamnele sunt foarte curajoase și nu cred că se emoționează atât de ușor, dar probabil că are legătură și partea asta feminină și poate că prind mai multă încredere atunci când întâlnesc o femeie în trafic.

Cristina Tudorache, născută din părinţi chinezi şi adopată de o familie din Galaţi, lucrează la jandarmerie.

Cristina Tudorache, jandarm: Din cauza aspectului meu diferit am fost nevoită să învăţ să tolerez unele răutăţi sau glume venite din partea diferitelor persoane. Dar asta nu a făcut decât să mă ambiţioneze mai tare, să muncesc mai mult să îmi stabilesc obiective măreţe. Nu contează aspectul nostru sau naţionalitatea atunci când avem un vis.

Majoritatea femeilor din România continuă să muncească şi după ce pleacă de la serviciu. Statisticile spun că îşi rup din timpul liber peste 30.000 de minute pe an ca să facă mâncare, curăţenie şi să spele rufe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Femei de milioane: Vatmanițe, piloți sau polițiste, doamnele își fac meseria cu pasiune și dedicare: "Dacă uşa se închide putem intra pe geam"