Ministerul Energiei le cere românilor cu posibilităţi să doneze bani de lemne pentru familiile sărace: "Să se gândească la cei nevoiaşi"
Ministerul Energiei promite să ajute românii care stau în întuneric sau care nu au lemne pentru foc. Doar că ajutorul nu vine de la stat, ci de la privat. Oficialii cer oamenilor mai înstăriţi să-i ajute pe cei nevoiaşi. Statul speră să strângă 1 milion de lei pentru 1.000 de gospodării care au nevoie de căldură. Potrivit estimărilor, în România anului 2023, 100 de mii de familii stau în beznă.
De Redactia Observator la 13.11.2023, 21:13Alina Andoni trăieşte în Iaşi. Are şase copii şi se gândeşte cu groază la iarna care vine.
Alina Androni, casnică: Nu avem lemne de loc. Am mai avut niste placaje de anul trecut, şi acum asteptăm ajutorul de la părintele Damaschin. Din ajutoare trăim, cu lemne. Ne-ar trebui lemne pentru copii.
Într-o iarnă cu temperaturi moderate, o familie cu doi copii are nevoie de 4.000 de lei pentru lemne. Ministerul Energiei face apel la românii cu posibilităţi să doneze bani pentru familiile sărace.
Apel la oamenii înstăriţi
- Românii ar putea scăpa de sobele vechi pe banii statului. Programul "Rabla pentru sobe" ar putea fi lansat în...
- Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 8,07% în octombrie 2023. Alimentele s-au scumpit cu 8,66%, iar serviciile cu...
- Un bărbat cu dizabilități a ars de viu în propriul pat, după ce casa i-a fost mistuită de flăcări, în...
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Ne-am gândit să provocăm românii ca în marja sărbătorilor să se gândească la cei nevoiaşi şi dacă în general trimiteau donaţii de haine, jucării sau alte lucruri de acest gen, să poată trimite lemne pentru încălzire, pentru iarna aceasta".
Corina Murafa, expert în energie: Noi am uitat complet de acești români care se incălzesc cu lemn de foc ca pe vremea străbunicii şi nu am gândit nicio modalitatea prin care să-i ajutăm. Statul trebuie să se gândească la niște soluţii structurale și de lungă durată pentru acești oameni. O să vină şi la anul ministrul şi o să ceară lemne, ceea ce nu este sustenabil.
Una din două case din România are nevoie de lemne de foc
Potrivit cifrelor oficiale, una din două case, adică 3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu lemne de foc.
Dumitru Chisăliţă, Asociatia Energia Inteligentă: Vom dezvolta o pagină pe site-ul nostru care să fie dedicată exclusiv acestor proiecte. Vom face un cont la bancă separat pentru acest proiect tocmai.
Mii de familii fără curent electric
Multe alte familii din România trăiesc fără cuent electric în 2023. Ministerul Energiei nu știe câte exact, dar vrea să le numere, cu ajutorul unei asociaţii. Estimările sunt între 50 de mii şi 100.000 de familii. După inventarierea lor, autorităţile vor să monteze panouri pe aceste case. Tot din banii privaţilor!
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Vom lansa provocarea către societatea civilă, către toţi românii, către mediul privat să adopte fiecare o casă şi să aprindă lumina pentru aceşti români care nu au acces la cea mai de bază resursă, resursa energetică, energia electrică.
Pentru a combate sărăcia energetică, statul mai are in plan un program, "Rabla pentru sobe". Proiectul ar putea fi lansat în acest sfârșit de an şi le-ar permite românilor să-şi schimbele sobele vechi cu unele eficiente energetic, pe peleţi sau brichete de foc.