Modul de calculare a ratelor românilor s-ar putea schimba, anunță oficialii BNR
Modul în care sunt calculate ratele românilor s-ar putea schimba. Iar noua formulă ar putea fi mai transparentă şi mai realistă. Este anunţul făcut de şefii BNR, care au fost chemaţi din nou în Parlament să dea explicaţii în scandalul creşterii ROBOR.
De Redactia Observator la 12.02.2019, 21:14Modul în care sunt calculate ratele românilor s-ar putea schimba. Iar noua formulă ar putea fi mai transparentă şi mai realistă. Este anunţul făcut de şefii BNR, care au fost chemaţi din nou în Parlament să dea explicaţii în scandalul creşterii ROBOR. După ce a refuzat prima invitaţie, guvernatorul Băncii Naţionale a fost audiat marți, într-o şedinţă tensionată.
Guvernatorul BNR şi Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale au venit în Parlament pentru a explica modul în care se calculeaza ROBOR. În mai puţin de doi ani, indicele a avut o evoluţie fulminantă, iar asta s-a simţit direct în ratele românilor.
DANIEL ZAMFIR, preşedintele Comisiei Economice din Senat: I-ati indemnat pe oameni sa ia credite ca se vor scumpi. Oamenii au luat credite si peste 7 luni s-au trezit cu rate cu 40% mai mari.
MUGUR ISĂRESCU, Guveratorul BNR: ROBOR a crescut de 4 ori in timp ce inflatia a crescut de 60 de ori dupa calculul dumneavoastră. Nu asa se fac calculele. ROBOR nu a crescut de 4 ori. A crescut de la 0.7 la 3%. Si e normal avand in vedere evolutia inflatiei in Romania.
În urmă cu o lună, Banca Centrală a fost acuzată că permite manipularea ROBOR. Pentru că indicele este calculat în funcţie de media cotaţiilor stabilite de bănci. Iar valoarea diferă faţă de cea a tranzacţiior făcute ulterior. Curând, formula de calcul ar putea fi schimbată.
FLORIN GEORGESCU, prim-viceguvernator BNR: Comitetul National de Stabilitate Macroprudentiala analizeaza prin experti tehnici cum ar arăta un ROBOR calculat pe baza de tranzactii, care sa reflecte mai transparent, mai obiectiv si mai eficient situatia din piata.
RADU SOVIANI, analist economic: De doi ani, la nivelul Comisiei Europene, se pune problema sa se claculeze la tranzactiile efective.
Dezbaterile din Parlament au fost tensionate şi nu au lipsit replicile acide.
DANIEL ZAMFIR, preşedintele Comisiei Economice din Senat: Cuvantul asta, intelegere, v-a ramas pregnant. Eu am libertatea sa inteleg orice, nu sunt intre cei intelesi cu dvs.
MUGUR ISĂRESCU, Guveratorul BNR: Sunteti un oficial al statului roman si trebuie sa intelegeti realitatea si legile.
La finalul dezbaterilor, guvernatorul BNR a primit un cadou de la senatorul Daniel Zamfir.
DANIEL ZAMFIR, preşedintele Comisiei Economice din Senat: Cartea se numeste "La pescuit de fraieri" si vorbeste despre economia manipularii si a inselaciunii si cealalta carte pe care i-am oferit-o este o carte scoasa de debitorii in franci elvetieni care se numeste "Romania sub teroarea bancara"
Dezbaterile din Parlament au durat mai bine de trei ore. Şeful BNR a mai fost invitat la audieri şi în urmă cu o lună, însă a refuzat să vină.