Antena LIVE

Modificări impozite şi taxe locale 2024. Ce obligaţii fiscale are o persoana fizică, conform Codului Fiscal

Anul 2024 a venit cu o serie de noi taxe pentru firme și persoane fizice. Iată care sunt cele mai importante modificări fiscale și implicațiile lor pentru firme și alți contribuabili. 

De la 10.01.2024, 15:42
Modificări impozite şi taxe locale 2024 Arhivă Observator

Noile măsuri au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024, dar au fost publicate în Monitorul Oficial încă din luna octombrie a anului trecut. Unele dintre măsurile prevăzute de Legea nr. 296/2023 s-au aplicat începând cu luna noiembrie 2023, în timp ce altele s-au aplicat de la începutul acestui an.

Modificări de impozite şi taxe locale în 2024

De la experimentul introducerii impozitului pe cifra de afaceri pentru companiile mari, la restricții tot mai aspre pentru deținerea de microîntreprinderi, la creșteri de TVA și accize, precum și introducerea de accize noi (vizând zahărul), creșterea poverii fiscale pentru PFA-uri sau generalizarea utilizării eFactură, măsurile introduse au ca scop creșterea veniturilor la bugetul statului, sumele suplimentare fiind luate, evident, de la firme și populație.

Ce obligaţii fiscale are un PFA in 2024 

Pe acelaşi subiect

Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor, începând cu 01.01.2024, sunt:

 - realizează venituri peste 60000 EUR; SAU

- desfășoară activități, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN:

Alte aspecte:

În cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 60000 EUR sau începe să desfășoare activitățile CAEN specificate, este aplicabilă cota de 3% începând cu trimestrul în care se înregistrează astfel de situații.

În cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere nu mai îndeplineşte condiţia de a avea cel putin un salariat, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care nu mai este îndeplinită această condiţie. Prin excepţie, o microîntreprindere cu un singur salariat, al cărui raport de muncă încetează, ramane in continuare platitoare de impozit pe venit dacă, în termen de 30 de zile de la încetarea raportului de muncă, este angajat un nou salariat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată pe o perioadă de cel puţin 12 luni.

O microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la 31 decembrie a anului fiscal precedent:

Limitele fiscale se verifică pe baza veniturilor înregistrate cumulat de la începutul anului fiscal, iar cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exerciţiului financiar precedent.

Entităţile care desfăşoară activităţi în domeniul HORECA pot opta pentru plata impozitiului pe venit chiar dacă depăşesc plafonul de 500.000 EUR anual, cota de impozit pe venit fiind 3% începând cu 01.01.2024.

Se modifică definiția „locuinței care în momentul livrării poate fi locuită ca atare”. În sensul noii definiții, locuința care poate fi locuită ca atare trebuie să aibă:

Care sunt creşterile de TVA 

Crește cota de TVA de la 9% la 19% pentru:

Crește cota de TVA de la 5% la 9% pentru:

Crește cota de TVA de la 5% la 19% pentru:

Se elimină scutirea de TVA cu drept de deducere aplicabilă pentru următoarele operațiuni efectuate către unități spitalicești de stat:

Cine trebuie să depună declaraţia unică în 2024

Un nou model al declarației unice pentru persoanele fizice (formularul 212) a fost publicat în Monitorul Oficial de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Noua formă a declarației trebuie folosită în 2024 pentru declararea veniturilor independente și a taxelor aferente acestora.

Sistemul RO e-Factura

Principalele modificări legislative vizează:

Începând cu 01.01.2024, devine obligatorie transmiterea în sistemul e-factura, a tuturor facturilor emise eferente tranzacțiilor B2B, pentru toate firmele si PFA-urile din Romania, platitoare sau neplatitoare de TVA emise către o altă entitate stabilită tot în țară. Mai exact pentru toate persoanelor impozabile stabilite în România, dar și a persoanelor impozabile nestabilite, dar înregistrate în scop de TVA în România;

Înregistrarea în sistemul e-factura se face prin depunerea declaratiei 084 și permite transmiterea și primirea facturilor prin SPV.

Termenul de transmitere al facturilor este de 5 zile lucrătoare de la data facturii;

Până la data de 30.06.2023 se menține și obligația de emitere și transmitere a facturilor conform articolului 319 din Codul Fiscal;

Se abrogă prevederile privind raportarea datelor din facturi pentru bunurile cu risc fiscal ridicat;

Începând cu 01.04.2024 se aplică contravenții pentru netransmiterea facturilor prin sistemul e-Factura între :

Începând cu 01.07.2024 intervine obligația emiterii facturilor electronice și transmiterii acestora exclusiv prin e-factura nu se mai face obiectul acceptării de către destinatar;

Se vor înregistra în contabilitate doar facturile trimise/primite prin sistemul e-factura. Primirea și înregistrarea facturilor în altă modalitate decât prin e-factura, pentru tranzacțiile B2B, se sancționează cu o amendă egală cu cuantumul TVA înscrisă în respectiva factură primită, iar cheltuielile facturate și TVA-ul aferent nu sunt deductibile;

Factura electronică comunicată destinatarului nu se poate returna și va trebui stornată. Factura de storno, bineînțeles, va fi transmisă și ea prin e-factura.

În situația unei facturi electronice asupra căreia destinatarul are obiecții, acesta înștiințează emitentul facturii, inclusiv în sistemul e-Factura, prin înscrierea unui mesaj în acest sens.

Amenzi

Dispare posibilitatea plății la jumătate a amenzilor contabile, fiscale și similare. Așadar nu vor mai putea fi plătite la jumătate din minim în termen de 15 zile.

Ce accize cresc în 2024

Se introduc următoarele modificări în domeniul accizelor:

Au fost introduse accize nearmonizate pentru următoarele:

Nivelul accizelor pentru alcool, băuturi alcoolice și tutun prelucrat crește de la 1 ianuarie 2024.

În perioada 1 ianuarie 2024 - 31 decembrie 2024 inclusiv, pentru alcool și băuturi alcoolice, nivelul accizelor nu se actualizează cu creșterea prețurilor de consum.

În perioada 1 ianuarie 2024 - 31 martie 2024 inclusiv, acciza specifică pentru țigarete este de 540,938 lei/1.000 de țigarete.

Au fost introduse noi contravenții în domeniul produselor accizabile (atât armonizate, cât și nearmonizate), și au fost mărite cuantumurile amenzilor contravenționale pentru nerespectarea legislației din domeniu.

Venituri obținute din activități independente – PFA, II, IF, Profesii Liberale

Începând cu veniturile din 2024, PFA-urile datorează CASS la venitul net în limita a 60 salarii minime brute pe țară. Se elimină plafoanele de 6, 12, 24 salarii. Deci pentru PFA-urile care obțin venituri mai mici de 60 salarii minime brute, se platește CASS aplicând cota de 10% la venitul net, fiind astfel variabil.

Până la 31.12.2023, PFA-urile plăteau CASS în limita a 24 salarii minime brute. Cota in 204 a fost crescută major.

Iar PFA-urile care obțin venituri nete sub 6 salarii minime brute nu datorează CASS dacă obțin venituri din salarii anuale (sau venituri din alte surse) mai mari de 6 salarii minime brute.

Pentru plafonul de calcul pentru CASS, veniturile din activități independente au fost excluse din totalul veniturilor cumulate din alte surse (dividende, chirii, vânzări de acțiuni). Acest lucru înseamnă că plafoanele pentru CASS se aplică acum separat pentru activitatea de PFA și celelalte venituri. Până la 31.12.2023 aceste venituri se adunau: veniturile activități independente, chirii, dividende, vânzări de acțiuni, dobânzi etc.

CASS plătit de PFA-uri devine cheltuială deductibilă la calculul de impozit pe venit. Până la 31.12.2023, doar CAS era deductibilă.

Pentru celelalte tipuri de venituri rămân în vigoare plafoanele de 6, 12, 24 salarii minime brute pe economie.

Companii cu cifra de afaceri anuala peste 50 milioane de euro

Incepand cu 01.01.2024, firmele care înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50 mil EUR, și care în anul de calcul determină un impozit pe profit, cumulat de la începutul anului fiscal mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri , sunt obligați la plata impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.

Cursul deschimb pentru determinarea echivalentului în euro a cifrei de afaceri este cel valabilla închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile.

Impozitul minim pe cifra de afaceri se determină astfel: IMCA = 1% x (VT – Vs – I - A), unde:

IMCA - impozit minim pe cifra de afaceri, determinat cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul;

VT - venituri totale, determinate cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, după caz;

Vs - venituri care se scad din veniturile totale, determinate cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, după caz, reprezentând: (i) veniturile neimpozabile prevăzute la art. 23 și 24; (ii) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse; (iii) veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie; (iv) veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale, care nu sunt cuprinse în indicatorul I; (v) veniturile din subvenţii; (vi) veniturile realizate din espăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii; 5 (vii) veniturile reprezentând accizele care au fost reflectate concomitent în conturile de cheltuieli;

I - valoarea imobilizărilor în curs de execuție ocazionate de achiziția/producția de active, înregistrate în evidența contabilă începând cu data de 1 ianuarie 2024, respectiv începând cu prima zi a anului fiscal modificat care începe în anul 2024;

A - amortizarea contabilă la nivelul costului istoric aferentă activelor achiziționate/produse începând cu data de 1 ianuarie 2024/prima zi a anului fiscal modificat care începe în anul 2024. Nu se cuprinde în acest indicator amortizarea contabilă a activelor incluse în valoarea indicatorului I.

Impozitul pe profit care se compară cu impozitul minim pe cifra de afaceri, este impozitul pe profit rezultat după deducere sponsorizare, nivel de capitalizare, și nu se scad sumele reprezentând creditul fiscal extern, impozitul pe profit scutit potrivit art. 22 ( profit reinvestit).

Din impozitul minim pe cifra de afaceri se scade suma acordata ca sponsorizare, reprezentand valoarea cea mai mica dintre 0,75% din cifra de faceri si 20% din impozit pe profit.

În cazul în care se datorează impozit minim pe cifra de afaceri, din acesta nu se pot scădea sumele reprezentând impozit pe profit scutit, redus și alte sume care se scad din impozitul pe profit potrivit legilor speciale, și nici reducerea impozitului pe profit potrivit OUG nr. 153/2020.

Taxe şi impozite 2024. Cozi uriaşe

În prima zi lucrătoare din 2024, zeci de mii români au stat la rând la administraţiile fiscale, să plătească impozitele majorate din cauza inflaţiei. Taxele din Bucureşti pot fi plătite pe site-urile pentru impozite ale primăriilor de sector, pe site-ul Ghişeul.ro, la ofiiciile poştale sau staţii Self Pay. 

Ți-a plăcut acest articol?

modificari impozite si taxe locale 2024
Întrebarea zilei
Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Bani mulți de la stat pentru toți românii care au curte. Trebuie doar să...
Fanatik.ro
Publicat 19.05.2024
Singura gară din țară care a fost construită ca o insulă. Deservea două...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
Adevărul despre CEL MAI CONSUMAT aliment de români! Doctorul Vlad Ciurea:...
Gandul
Publicat 18.05.2024
Cum recrutează Moscova refugiați ucraineni pentru acte de sabotaj peste hotare....
Adevărul
Publicat 18.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 21 mai 2024. Leii se pot confrunta cu conflicte. Află ce se...
CaTine
Publicat 20.05.2024
Cum se simte premierul Robert Fico, după ce a fost împușcat de cinci ori. Noi...
spynews.ro
Publicat 18.05.2024
Atenție, imagini dure! Cea mai frumoasă prezentatoare, desfigurată înaintea...
GSP
Publicat 18.05.2024
Cel mai mare viciu al Mariei Cârneci. Interpreta de muzică populară nu s-a...
Click.ro
Publicat 18.05.2024
Ce înseamnă semnalul SOS, de fapt. A fost folosit pentru prima dată acum mai...
Useit
Publicat 19.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un...
libertatea.ro
Publicat 18.05.2024
Billie Eilish a lansat un nou album. Discul include 10 piese
ZU
Publicat 20.05.2024
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
Hello taste
Publicat 20.05.2024
Cum îl determini pe copil să coopereze
Deparinti
Publicat 19.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Ceaiurile cu cea mai multă cofeină. Ce modificări pot produce în organism
Medicool
Publicat 20.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024