Antena Meniu Search
x

Video Taxe şi impozite 2024. Cât a crescut impozitul pe locuinţă: cozi uriaşe pentru a prinde reducerea de 10%

Nu mai e vacanţă, e coadă pentru chitanţă. În prima zi lucrătoare din 2024, zeci de mii români au stat la rând la administraţiile fiscale, să plătească impozitele majorate din cauza inflaţiei. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 03.01.2024, 20:00

Vezi și

"Prima zi lucrătoare din an vine cu aglomeraţie la Direcţiile de Taxe şi Impozite din Capitală. Oamenii aşteaptă chiar şi două ore la coadă să îşi plătească dările către stat la ghişeu", transmite Alin Stan, reporter Observator. "Mă înarmez cu răbdare multă, multă şi aşteptăm. Trebuie să plătim impozitul", spune un român.

Taxe şi impozite 2024. Cozi uriaşe

Taxele din Bucureşti pot fi plătite pe site-urile pentru impozite ale primăriilor de sector, pe site-ul Ghişeul.ro, la ofiiciile poştale sau staţii Self Pay. 

"Am încercat să mergem pe varianta hibrid, să punem la dispoziţie plata în numerar, cât şi online, datorită faptului că sunt foarte mulţi contirbuabili care au o reticienţă în a folosi plăţile online sau nu au competenţe digitale", a declarat Cristian Duțu, director DGVBL Sector 2. "Nu mă pricep pe platforme. Mai bine vin aici", mărturiseşte un român. 

Pe acelaşi subiect

Cât s-a mărit impozitul pe locuinţă

În Bucureşti, impozitul anual pentru locuinţe s-a mărit anul acesta de la 144 de lei la 180 pentru o garsonieră şi sare de 500 de lei, în cazul unui apartament cu patru camere. 

Taxa s-a mărit cu 14% şi la Constanţa, iar localnicii s-au aşezat la coadă din zori, cu gândul la reducerea de 10 procente pe care o primesc dacă plătesc până pe 1 martie.

  • Reporter: Şi la cât aţi venit? 
  • Bărbat: La 6 jumate. Îmi iau banii de la gură să vin să plătesc taxele. Că se măreşte mai mult. 

"Toată lumea se aşteaptă la creşteri şi mai mari. Probabil, anul acesta fiind an electoral nu vom avea creşterile masive, aşa cum noi consultanţii ne aşteptăm, dar începând cu anul 2025, o să se petreacă ceea ce de multă vreme mulţi ne temeam că o să se întâmple. Taxele locale vor fi aduse mai aproape de nivelul taxelor locale europene", explică Dan Schwartz, economist.

Taxele locale sunt indexate anual cu rata inflației - 14% pentru 2024. Impozitele s-au mărit pentru clădiri rezidenţiale, terenuri şi mijloacele de transport sub 12 tone.

Impozit pentru locuinţă în Bucureşti

  • Garsonieră - 180 de lei
  • Apartament 2 camere - 240 de lei
  • Apartament 3 camere - 350 de lei

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Taxe şi impozite 2024. Cât a crescut impozitul pe locuinţă: cozi uriaşe pentru a prinde reducerea de 10%