Antena Meniu Search
x

Obligaţii fiscale pentru PFA în 2024. Ce taxe trebuie să plătească o persoană fizică autorizată

Sute de mii de români, care lucrează în domenii dintre cele mai diferite, s-au obişnuit să încaseze bani, pentru munca depusă, ca persoane fizice autorizate, iar pentru aceşti români anul 2024 a venit cu schimbări masive la nivel de fiscalitate.

de Redactia Observator

la 10.01.2024, 14:33

Din 2024, PFA-urile au de achitat taxe mai mari către bugetul de stat
Din 2024, PFA-urile au de achitat taxe mai mari către bugetul de stat - Profimedia (imagine ilustrativă)
  • Din 2024, PFA-urile (persoanele fizice autorizate) au de achitat mai mulţi bani către stat.

Anul 2024 a venit cu o serie importantă de schimbări în ceea ce priveşte fiscalitatea la români. Autorităţile au căutat soluţii pentru a creşte încasările la buget, astfel încât să existe suficientă finanţare pentru toate obiectivele propuse.

Şi, cum era de aşteptat, de aceste schimbări nu scapă nici cei care sunt obişnuiţi să încaseze bani ca persoane fizice autorizate, indiferent de domeniul în care activează.

Ce taxe plăteşte un PFA în 2024

Specialiştii susţin că PFA-urile (persoanele fizice autorizate) pot fi impozitate în două moduri diferite, în sistem real sau la norma de venit. Se recomandă aplicarea pentru o impozitare în sistem real, pentru că această variantă ar presupune impozitare strict la venitul net anual.

Pe acelaşi subiect

Impozitarea la norma de venit este recomandată doar pentru anumite domenii de activitate. În principiu, vorbim despre o impozitare a PFA-urilor cu 10% din venituri, impozit pe venit, 10% din venituri, contribuţii la sănătate, şi 25% din venituri, contribuţii la pensie.

Schimbări de impozitare a PFA-urilor faţă de anul 2023

În ceea ce priveşte persoanele fizice autorizate, cele mai mari schimbări par să vină în ceea ce priveşte modul în care se plătesc contribuţiile la sănătate. Se elimină plafoanele de 6, 12 şi 24 de salarii pentru calcularea contribuţiei la sănătate, implementându-se pragul de 60 de salarii. 

Conform startco.ro, asta înseamnă că, dacă până anul trecut se plătea un impozit de 7.920 de lei la Sănătate, pentru încasări de 200.000 de lei, anul acesta vorbim despre un impozit de aproape trei ori mai mare.

Totuşi, există şi excepţii care arată că dacă un PFA încasează mai puţin de şase salarii, plăteşte o contribuţie aferentă unui număr de şase salarii, iar dacă un PFA încasează între şase şi 60 de salarii, atunci plăteşte 10% din veniturile nete.

Concluzia specialiştilor este cât se poate de clară. Deşi PFA-urile (persoanele fizice autorizate) ar urma să plătească taxe mai mari din 2024, PFA-ul "rămâne totuși o formă juridică accesibilă pentru cei care vor să se înființeze rapid, fără birocrație, precum și pentru cei care deja au un alt business sau un job full time. Trebuie doar ca, începând cu 2024, să vă faceţi mai multe scenarii de venituri, ca să ştiţi ce taxe veţi avea de plătit în funcţie de cât câştigaţi şi să alegeţi forma juridică ce vă avantajează cel mai mult, pe termen lung".

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 12 voturi
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Obligaţii fiscale pentru PFA în 2024. Ce taxe trebuie să plătească o persoană fizică autorizată