Antena Meniu Search
x

Sistemul RO e-Factura, ghid de utilizare. Care sunt paşii care trebuie parcurşi de persoanele juridice

Anul 2024 vine cu schimbări masive, din puntul de vedere al fiscalităţii, pentru români, una dintre principalele noutăţi fiind obligativitatea implementării sistemului RO e-Factura.

de Redactia Observator

la 10.01.2024, 15:39

Sistemul RO e-Factura este obligatoriu de la 1 ianuarie 2024
Sistemul RO e-Factura este obligatoriu de la 1 ianuarie 2024 - Profimedia (imagine ilustrativă)
  • Sistemul RO e-Factura este obligatoriu de la 1 ianuarie 2024.

Sistemul RO e-Factura înseamnă, practic, o îmbunătăţire a efectuării de plăţi prin sistem electronic, astfel încât circuitul banilor să poată fi controlat mai uşor, iar evaziunea fiscală să fie redusă spre zero.

Sistemul RO e-Factura se adresează în primul rând persoanelor juridice, el presupunând ca toate tranzacţiile dintre companii să fie efectuate în format electronic.

Ghid de utilizare al sistemului RO e-Factura

Utilizarea sistemului RO e-Factura presupune parcurgerea mai multor paşi. Doi dintre aceştia sunt extrem de importanţi. Conform mfinante.gov, în primul rând, până la 30 iunie 2024,  "operatorii economici - persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, au obligația să raporteze în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B și în relația cu instituțiile publice, altele decât cele efectuate în relația B2G, pentru care există obligația utilizării Ro e-Factura începând cu data de 01 iulie 2022".

Pe acelaşi subiect

Ulterior, "în a doua etapă, începând cu data de 01.07.2024, emitenții facturilor electronice au obligația de transmitere a acestora către destinatari utilizând sistemul național privind factura electronică RO e-Factura".

Ce probleme întâmpină companiile în utilizarea sistemului

Specialiştii se plâng de modul extrem de nepotrivit în care a fost implementat sistemul RO e-Factura, mergându-se până într-acolo încât chiar să se pună problema ca foarte mulţi contabili să renunţe la locurile de muncă.

Pe lângă clasicele probleme tehnice, companiile întâmpină şi alte probleme în utilizarea sistemului RO e-Factura. De exemplu, există specialişti care susţin că există anumite cazuri specifice neintegrate în sistem sau că există cazuri unde nu se cunoaşte exact dacă o persoană este pasibilă de amendă ori o problemă se poate trece cu vederea pe motiv de existenţa problemelor tehnice.

Mai mult, există anumiţi specialişti care reclamă faptul că autorităţile nu au pus la cale o campanie corectă şi completă de informare ori că există probleme de interpretare a cadrului legislativ.

Sistemul este obligatoriu de la 1 ianuarie 2024

Sistemul RO e-Factura este obligatoriu de la 1 ianuarie 2024, iar de la 1 iulie 2024 se pune problema ca emiterea electronică a facturilor să fie singura metodă legală de facturare pentru companiile din România.

Sursa amintită precizează că "nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice".

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Sistemul RO e-Factura, ghid de utilizare. Care sunt paşii care trebuie parcurşi de persoanele juridice