O nouă taxă măreşte preţul biletelor de avion. Vor costa și cu 75 de euro mai mult, din această vară
Ne luăm zborul în vacanţă tot mai greu şi tot scump. O nouă taxă măreşte preţul biletelor de avion. Două mari companii aeriene au anunţat că scumpesc biletele din cauza taxei de mediu, pe care sunt obligaţi să o suporte. La polul opus, cel mai mare operator low cost de pe piaţa românească nu vrea să pună taxa în cârca turiştilor si cere ajutor guvernanţilor.
De Ingrid Tîrziu la 03.07.2024, 10:46Doar în ultimul an, preţul biletelor de avion aproape s-a dublat. Și scumpirile nu se opresc aici. În 2023, numărul zborurilor a fost cu 11% mai mare decât cu un an în urmă. 1 din 4 zboruri a fost al unui companii aeriene low cost, iar automat mai multe curse înseamnă şi o taxă de mediu mai mare.
"Marii poluatori trebuie să plătească pentru emisiile de carbon. Ei plătesc şi achiziţionează certificate de emisii de carbon, dar există în acest moment şi cote gratuite. Odată ce vor dispărea cotele gratuite, această taxă va fi de 160 de euro pe tonă", explică Luminița Roșca, consultant de mediu.
Cea mai mare companie din Germania a anunţat că un bilet de avion ar putea fi mai scump chiar şi cu 75 de euro în această vară din cauza taxelor de mediu. În plin sezon al vacanțelor, pasagerii nu sunt deloc încântați. "Nu cred că e normal, de ar fi să plătesc din banii mei nu mi-ar conveni. Mă afectează, dar dacă se impune şi n-au de unde să-şi scoată costurile trebuie să suportăm cheltuielile".
Cel mai mare operator low cost din România vrea ca statul sa suporte cheltuielile de mediu. "Pentru a evita împovărarea pasagerilor cu costuri mai mari, solicităm guvernelor să ofere stimulente pentru a permite industriei aviatice să își atingă obiectivele de mediu mai eficient", a transmis compania WizzAir.
Nici compania aeriană de stat nu ia în calcul scumpirea biletelor în această vară. "Costurile suplimentare generate de utilizarea combustibilului durabil pentru aviație sau de alte cerințe de mediu sunt suportate direct de către companie", transmite Tarom. Datele arată că avioanele private poluează de 5 până la 14 ori mai mult comparativ cu zborurile comerciale.