O pensionară a chemat ambulanţa când a văzut mărirea după recalculare. "Nu se poate aşa ceva"
În plin scandal, Guvernul anunţă că ridică pragul de impozitare a pensiillor. Astfel, suma care nu se taxează cu 10% creşte de la 2.000 la 3.000 de lei. Analiştii spun că măsura, care intră în vigoare de la 1 octombrie, este menită să mai calmeze spiritele. Zilnic, în faţa caselor de pensii din toată ţara se strâng mii de oameni nemulţumiţi de felul în care le-au fost recalculate pensiile.
De Mădălina Chiţac la 29.08.2024, 12:48"Ieri am chemat salvarea, că mi-a venit rău când am văzut! Nu se poate aşa ceva!" Nanu Voica a venit în lacrimi la Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti. A primit în plus, în urma recalculării, doar 45 de lei. "Mi se pare o bătaie de joc. Cu cine mă compară pe mine, cu care? E prea mare pensia mea? Bucătar-cofetar. Şi am hrănit generaţii de copii", spune Nanu Voica, pensionară.
Femeia trebuie să se descurce cu 2.223 de lei. "Te mulţumeşti şi faci din ce ai. Dar nu se poate. Chiar să-ţi taie orice drept. Nu-mi permit să-mi iau un aparat de auzit? Cum? Când e între 2.400 şi 5.000", mai spune femeia.
Alt pensionar, altă nemulţumire, chiar dacă primeşte o sumă de aproape 9 ori mai mare decât doamna Voica. "17.000, impozabili. Deci 16.000 net. Ar fi trebuit să crească la 22.000. În IT am muncit. În ţară şi în străinătate. E un haos de pomană! Asta e când faci rapid, ca să vezi dacă prezinţi în septembrie nişte rezultate pentru alegeri", declară Sorin Hornoiu, pensionar.
Crește pragul de la care se plătește impozit
- Un român a primit 6.000 de lei în plus după recalculare şi are cea mai mare pensie din judeţ
- Marcel Ciolacu, despre creşterea până la 3.000 de lei a pragului pentru impozitarea pensiilor: "Nu e un efort...
- Pensionar, revoltat de cât a primit după recalculare. "Nopţi pierdute, fără sâmbete, fără duminici"
Pentru a-i linişti pe pensionari, ministrul Muncii anunţă creşterea pragului de la care se plăteşte impozit pe venit, de 10%. Măsura se va aplica de la 1 octombrie. "Mi se pare corectă această abordare creșterea pragului până la 3.000 lei la impozitare, astfel încât benefic, oricum vedem dinamica și a prețurilor și a costurilor. Nu este un efort bugetar foarte mare, în jur de 800 de milioane", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.
"Creşterea nominală, pe hârtie, a pensiilor nu înseamnă întotdeauna şi o creştere reală a veniturilor. Cu fiecare nouă indexare, el va pierde, din cauza impozitului. Practic, statul îţi dă acum o creştere cu 10 sau cu 30%, dar îţi va lua înapoi, an de an prin această combinaţie impozit-inflaţie", explică Bogdan Glăvan, profesor de economie.
La fel se întâmplă şi în cazul cardurilor sociale pentru alimente, în valoare de 250 de lei. Odată cu majorările de pensii, cei care au peste două mii de lei nu le vor mai primi. "Dacă Guvernul vrea să continue politica de ajutoare sociale, va fi obligat să mărească plafonul până la care acordă şi cardurile de alimente", adaugă Bogdan Glăvan, profesor de economie.
Haosul recalculărilor continuă
Haosul recalculărilor continuă. La unii pensionari n-au ajuns nici acum deciziile. "N-am primit! Când o veni! Nu sunt dispusă pentru 5 lei sau pentru 40 de lei să stau aici să mor", spune o pensionară. "O am tot ca la început, 3.400. În grupa a 2-a şi 1. Nu se poate!", adaugă altcineva.
Cine este nemulţumit de decizia de recalculare a pensiei, poate să vină la Casa de Pensii şi să depună contestaţie. La casa de pensii vor găsi de cerere care trebuie să fie completată şi să scrie în ea motivele pentru care cred că pensia a fost calculată greşit. Casa de Pensii trebuie să răspundă în termen de 30 de zile. Autorităţile insistă că nicio pensie nu scade, chiar dacă recalcularea e pe minus. Însă nici nu va creşte, în următorii ani.