Video Pensionar, revoltat de cât a primit după recalculare. "Nopţi pierdute, fără sâmbete, fără duminici"
Scandalul recalculării pensiilor ia amploare. Cinci mii de decizii au fost retrase în judeţul Alba pe motiv că ar conţine erori. Reforma din sistem, care ar fi trebuit să aducă dreptate pentru toți, a devenit un coşmar pentru aproape un milion de oameni. Vârstnicii stau în continuare la cozi pentru a cere explicații autorităţilor. Sunt persoane care s-au trezit cu veniturile înjumătățite sau cu perioade de muncă lipsă.
"Cine dă cerere de la audienţă? Şi pentru recalculare? Am 48 de ani de muncă şi mi-au trecut 35 de ani de muncă. Mă lupt ca să depun o cerere de recalculare şi eventual să merg la o audienţă", se plânge un pensionar. Acest domn din Bucureşti este unul dintre sutele de mii de pensionari nemulţumiţi de recalculare. Cei mai mulţi reclamă pensii mai mici, punctaje la jumătate şi perioade de vechime lipsă.
5.000 de documente de recalculare, retrase
Pentru că au suspiciuni că deciziile conţin greşeli, reponsabilii din judeţul Alba au retras de la distribuire 5.000 de documente. Acestea se adaugă celor 1.500 la nivel naţional, anunţate săptămâna trecută.
"Aceste decizii vor fi reanalizate, nu înseamnă că sunt greşite, doar că, existând anumite suspiciuni de date eronate – fie elemente de stagiu, fie de cuantum al pensiei, fie de număr de puncte stabilit – am considerat că este extrem de important să nu generăm anumite nemulţumiri în rândul pensionarilor", explică Cornelia Miclea, director executiv Casa de Pensii Alba.
- Judeţul în care 5.000 de decizii de recalculare a pensiilor ar fi greşite. Ce se întâmplă cu seniorii care nu...
- Cu ce pensie ar rămâne Victor, cu 38 de ani vechime. Vrea să dea statul în judecată după recalculare: "Am...
- Continuă haosul recalculării pensiilor. Ce se întâmplă cu seniorii care s-au trezit cu veniturile pe minus
Pensionar, revoltat de cât a primit după recalculare
Nedreptăţiţi se consideră, în special, pensionarii cu studii superioare, cei care s-au îmbolnăvit, au suferit diverse accidente de muncă sau cei care au lucrat în condiţii grele. Unii mecanici de tren, de exemplu, au primit decizii cu minus două mii de lei.
"Eu pentru pensia asta am muncit. Nopţi pierdute, fără sâmbete, fără duminici, fără sărbători, fără Paşte, fără Crăciun", spune Radu Enea, fost mecanic de locomotivă. "Sunt alţii care au beneficiat de multe avantaje în decursul pensionării şi atunci au un cuantum mai mare, mult mai mare al pensiei şi aceştia trebuie să fie ajunşi de cei care au un cuantum mult mai mic. Iar când se ajunge la acelaşi nivel, toţi vor creşte la fel", spune Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii.
"Ne umilesc! Pe drepturile noastre. Nimeni nu le cere nimic în plus, decât drepturile pe care le-am câştigat, tot conform legii le-am primit, să le lase aşa", spune o pensionară. Deciziile în minus înseamnă bani mai puţini în viitor, chiar dacă acum autoritățile dau asigurări că nicio pensie nu va scădea efectiv.
Ciolacu dă asigurări că nicio pensie nu va scădea
"Haideți să vedem exact unde sunt imperfecțiunile legii, asta am dat. Până atunci se va trimite pe fiecare categorie socio-profesională o scrisoare din partea Ministerului Muncii. Suntem într-o zonă, din punctul meu de vedere, relaxată, pentru că nimeni nu a pierdut niciun ban", declară Marcel Ciolacu, premierul României.
Sute de mii de oameni încă așteaptă să primească acasă decizia de recalculare. Poșta Română trebuie să distribuie toate plicurile până la finalul acestei săpămâni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰