Pensionarii ar putea fi scutiţi de cheltuieli de mii de lei. Proiect de lege depus în Parlament
Pensionarii cu venituri mici ar putea să obţină gratuit adeverinţele de muncă de la firmele de arhivare, aşa spune un proiect de lege. Actele acum pot costa mii de lei şi sunt necesare pentru a doua recalculare. Este oricum în continuare haos la Casele de Pensii şi protestele continuă. Sunt mii de oameni nemulţumiţi fie că nu au primit noile decizii, fie că s-au făcut greşeli în acte.
De Florentina Lazăr la 18.09.2024, 20:10Firmele de arhivare percep tarife destul de mari pentru actele de care au nevoie pensionarii. Până la 100 de lei pentru eliberarea unui certificat care atestă sporurile pentru un singur an. Dacă pensionarul are nevoie de adeverinţe pentru 10 ani, plăteşte 1.000 lei. Iar dacă îi trebuie şi acte care să dovedească primele sau acordul global, costul poate ajunge la 3.000 lei. Autorităţile pregătesc măsuri.
Pensionarii ar putea scăpa de cheltuieli usturătoare
Seniorii cu venituri de până la 3.000 lei ar putea deconta integral, la Agenția Națională pentru Plății și Inspecție Socială, tarifele pentru adeverințele de muncă pe care le solicită de la firmele de arhivare. Iar cei cu pensii între 3.000 și 6.000 lei ar putea beneficia de o reducere de 50%.
"Cumva este normal ca, daca statul nu mai are acele evidente sa suporte cheltuielile pentru pensionari ca sa-si obtina acele evidente. Statul in fond a incacasat banii de contributie aferent veniturilor salariatilor la acel moment", spune Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA.
- Surpriza unui pensionar care a primit 6.800 de lei după recalculare. Câţi bani i-au venit de fapt în prima lună
- Ce se întâmplă cu pensiile date în plată înainte de recalculare. Când îşi vor recupera seniorii banii
- De ce unii pensionari au primit taloane cu pensii mai mici, chiar dacă veniturile le-au fost majorate după...
De la 1 septembrie a început a doua recalculare a pensiilor, care adaugă la veniturile seniorilor primele, sporurile, acordul global, premiile, al treisprezecelea salariu, cu o condiţie: să fi fost plătite contribuţiile sociale. Pentru a beneficia de majorare, pensionarul trebuie să se prezinte cu actul de identitate, adeverințele și completează o cerere la Casa de Pensii. Acesta depune documentele şi va primi pensia recalculată cu data de 1 a lunii următoare. În cazul în care procesul de recalculare durează mai mult, seniorul va primi banii retroactiv.
Aproape 200.000 de seniori nu au primit încă deciziile de recalculare, iar cozile la Casele de Pensii sunt la ordinea zilei.
Alţii au semnalat erori în decizii. Oamenii şi-au strigat nemulţumirile şi în faţa Guvernului.
Minerii, foştii CFR-işti, siderurgiştii şi persoanele cu dizabilităţi au pensiile recalculate cu până la 40% mai mici şi vor avea veniturile îngheţate mai mulţi ani.