Pilonul II de Pensii: câţi bani au în medie acum în cont românii care cotizează de 15 ani
Angajații de astăzi se simt foarte nesiguri atunci când vine vorba despre pensie. Spun că nu au o garanție legată de asta şi de asta tot mai mulți contribuie la pilonul II de pensii. O sumă astfel obținută le-ar face bătrânețea mai frumoasă. De exemplu, un salariat român care cotizează lunar la un fond de pensie privată Pilon II de la înfiinţarea sistemului din 2008 încoace are acum în medie 48.000 de lei în cont, potrivit Ziarul Financiar.
De Simona Vasiac la 30.08.2023, 12:58Aproximativ 200.000 de români deţin deja această sumă în conturi. Vorbim practic despre veteranii sistemului pilonului II de pensii din România. Aceştia au înregistrat deja peste 180 de cotizaţii lunare şi au cotizat din prima zi în care a fost lansat programul în România, mai exact din luna mai a anului 2008. Din cei 48.000 de lei, aproximativ 36.000 de lei reprezintă viramentul din salariu, iar restul sumei este dobânda. În comparaţie, 8 milioane de români deţin în momentul de faţă o valoare medie a contului şi vorbim despre suma de aproximativ 13.600 de lei.
Contribuţia către pensiile private va creşte cu un punct procentual de la 3,75% la 4,75%
Contribuţia către pensiile private va creşte cu un punct procentual de la 3,75% la 4,75%. Guvernul a decis ca măsura să intre în vigoare din 2024, fiind prevăzută în PNRR. În prezent, lunar, un procent de 3,75% din cota de 25% de CAS este virat în conturile a peste 7 milioane de români, la Pilonul II. Restul, de 21,25% ajunge la pensia de stat - Pilonul I. Ce se va schimba? Procentul va creşte la 4,75. Însă şi cota s-ar putea micşora - de la 25% la 20%, ceea ce înseamnă mai mulţi bani economisiţi direct pentru pensie. Participarea la Pilonul II este obligatorie atunci când o persoană de până în 35 de ani începe să muncească. Pentru cei cu vârste între 35 și 45 de ani aderarea este opțională. Banii noştri se strâng în unul dintre cele şapte fonduri ale pilonului doi, administrate de companii private.
Contribuţiile pentru pensiile private vor fi scutite de impozit. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024
Contribuţiile pentru pensiile private vor fi, pe viitor, scutite de impozit. Deputaţii au votat o propunere potrivit căreia statul nu mai poate impozita suma adunată de oameni, din contribuții, la fondurile private de pensii. Asta înseamnă că vor fi supuse taxării doar câştigurile pe care administratorii acestori fonduri le-au avut, în urma administrării banilor. Iar măsura se referă la Pilonul doi şi trei de pensii.
Ideea a venit după ce mai mulţi dintre cei ajunşi la vârsta pensionării au constatat că sumele pe care le-au retras sunt mai mici cu până la 10%, în urma taxelor percepute de stat. Măsura face parte din modificarea Codului fiscal şi ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024.