Polițiele RCA s-ar putea ieftini de mâine. Cât va costa o asigurare auto după plafonare
Criza din piaţa asigurărilor auto s-ar putea încheia mâine, când poliţele RCA ar urma să revină, oficial, la nivelul din martie anul trecut. Vorbim despre proiectul de lege care ar putea fi votat vineri şi care îi obligă asigurători să vândă, timp de şase luni, poliţe cu până la 75% mai ieftine. Consiliul Concurenţei recomandă însă o plafonare şi la costurile cu reparaţiile auto.
De Florentina Lazăr la 23.03.2023, 15:05În această perioadă de criză pe piața asigurărilor auto, Consiliul Concurenței spune că ar trebui aplicat un tarif de referință și în ceea ce privește reparațiile din service-urile auto. Asta, în contextul în care asiguratorii trebuie să plătească oricât le cer service-urile. De altfel, în acest moment există pe piață diferențe de până la 70% între tarifele practicate de diverse service-uri din România.
Se recomandă şi plafonarea costurilor cu reparaţiile auto
Drept urmare, ne putem aștepta ca, în perioada următoare, să fie plafonate și aceste prețuri ale reparațiilor, însă doar pentru o perioadă de 6 luni. De altfel, Consiliul Concurenței cere să fie monitorizat și comportamentul șoferilor, în contextul în care numărul de accidente rutiere din România este în creștere, dar și să fie depistați cei care circulă fără polițe RCA.
Pe de altă parte, asiguratorii sunt nemulțumiți de proiectul privind plafonarea prețurilor RCA, spun că vor vinde în pierdere și chiar că s-ar putea retrage de pe piață.
- CEC Bank va emite poliţe RCA, care ar putea fi cele mai ieftine de pe piaţă. Cine este noul lider al asigurărilor...
- Putea fi prevenit falimentul Euroins? Şef ASF: Deciziile noastre au fost luate având toată baza legală necesară
- Ce trebuie să facă şoferii care vor să renunţe la contractul cu Euroins şi să-şi primească banii înapoi
- Preţul poliţelor RCA ar putea fi plafonat la nivelul celor din martie 2022. ASF va înainta, luni, propunerea...
- "Am decis să nu mai reparăm momentan maşini". Începe coşmarul pentru şoferii loviţi de maşini cu RCA la Euroins
Care va fi preţul maxim al poliţelor RCA
Ministerul Finanţelor a publicat miercuri proiectul de Hotărâre de Guvern care stabileşte că poliţele RCA vor reveni la valoarea din martie 2022. Conform Notei de fundamentare, în anul 2022, prima medie anualizată RCA practicată de societăţile autorizate şi supravegheate de ASF a înregistrat o creştere de aproximativ 34% pentru asiguraţi persoane fizice, respectiv de 45% pentru asiguraţi persoane juridice, comparativ cu prima medie înregistrată în anul 2021. Pe categorii de vehicule, prima medie RCA a înregistrat în anul 2022 comparativ cu anul 2021 o creştere de 33,4% pentru autoturisme persoane fizice, 55,6% pentru autovehicule transport marfă persoane fizice, 30,2% pentru autoturisme persoane juridice şi 68,5% pentru autovehicule transport marfă persoane juridice. Comparativ cu semestrul I al anului 2021 (perioada anterioară retragerii autorizaţiei de funcţionare a Societăţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance S. A.), prima medie anualizată RCA în clasele de bonus-malus în care au fost emise poliţele a înregistrat în luna februarie 2023 o creştere de 98% pentru asiguraţi persoane fizice, respectiv de 104% pentru asiguraţi persoane juridice, dintre care: + 92% pentru autoturisme PF, + 126% pentru autovehicule transport marfă PF, + 58% pentru autoturisme PJ, + 146% pentru autovehicule transport marfă PJ. "Având în vedere cele prezentate, o soluţie temporară pentru remedierea stării de fapt o poate constitui îngheţarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de către aceştia la data de 1 martie 2022", se menţionează în nota de fundamentare.
Aceasta subliniază că, prin aplicarea acestei măsuri se elimină potenţialul impact al creşterii preţurilor, inclusiv ca urmare a inflaţiei şi a luării în calcul a ultimului tarif de referinţă publicat de către ASF în luna martie 2023. "Situaţia actuală poate fi încadrată ca şi situaţie de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei (...). Mai mult decât atât, pentru a veni în sprijinul consumatorilor, astfel încât preţul final pe care aceştia urmează să îl plătească pentru achiziţionarea de asigurări RCA, comisionul de distribuţie se va limita la maximum 8% din prima brută încasată", se mai precizează în NF.
Tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0
Proiectul de HG prevede că tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. În funcţie de istoricul de daună al asiguratului, asigurătorii RCA aplică clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale. În perioada aplicării prevederilor hotărârii, la despăgubirile acordate de către asigurătorii RCA, în baza contractelor prevăzute, pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeaşi clasă sau o clasă inferioară, calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăşi tariful mediu de închiriere publicat de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România. Despăgubirile se acordă numai în situaţia în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.
Perioada maximă pentru care se pot acorda despăgubirile este de 30 de zile de la data eliberării autorizaţiei de reparaţie de către poliţie sau a documentului de intrare în reparaţie eliberat de către asigurătorul RCA, după caz. Prin excepţie, perioada maximă poate fi prelungită numai cu aprobarea prealabilă a asigurătorului RCA. În cazul vehiculelor care nu se mai repară şi se încadrează în situaţia de daună totală economică, despăgubirile acoperă perioada cuprinsă între data constatării avariilor şi data înaintării ofertei de despăgubire. În acest caz, valoarea despăgubirii nu poate depăşi 25% din valoarea de piaţă a vehiculului avariat.
Depăşirea nivelului tarifelor de primă maxime stabilite şi practicarea de către asigurătorii RCA a comisioanelor de distribuţie la un nivel mai mare decât cel prevăzut constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei. Pe lângă sancţiunea contravenţională principală, în funcţie de gravitatea faptei, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară poate aplica şi sancţiuni contravenţionale complementare.
Puteţi accesa aici proiectul și nota de fundamentare pe plafonarea RCA, publicate de Ministerul Finanţelor. Documentul prevede că, în situaţia în care tarifele de primă practicate de către asigurătorii RCA la data de 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de primă dintre cele două. Tarifele de primă maxime se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a HG.