Antena Meniu Search
x

Video EXPERIMENT. Reacţiile service-urilor din România când văd că au de reparat o maşină pe RCA de la Euroins

Poliţele RCA s-ar putea ieftini de vineri. Proiectul de lege privind plafonarea a fost publicat de Ministerul Finanţelor şi ar urma să fie votat vineri. Practic, statul îi va obliga pe asigurători să vândă, timp de şase luni, la preţurile pe care le aveau acum un an. Firmele se revoltă. Spun că, dacă nu vor fi despăgubite, se vor retrage de pe piaţă. 

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 22.03.2023, 19:37

Vezi și

Plafonarea tarifelor RCA ar putea intra în vigoare până la sfârşitul acestei săptămâni. Toate companiile de asigurări vor fi obligate să revină la tarifele de acum un an. Poliţele vor fi mai ieftine cu până la 75%. "Acum rămân de cuantificat pierderile. Să vedem cine le va suporta", spune Dorel Duţă, preşedintele UNSICAR. "Plafonarea nu este o soluţie, nici înainte, nici acum. Inclusiv anul trecut Consiliul Concurenţei a spus că nu se poate, a dat aviz negativ. Comisia Europeană ne-a pus într-o procedură de infringement", susţine Mădălin Roşu, Biroul Asigurătorilor.

RCA plafonat: asiguratorii se revoltă

Surse Observator spun că unele firme de asigurări iau în calcul inclusiv retragerea de pe piaţă, pentru că statul le limitează veniturile. Guvernul contraatacă prin CEC Bank, instituţie a statului pregătită să intre pe piaţa RCA, în locul lăsat liber de Euroins.

"Guvernul României este gata să vină în sprijinul celor afectați de ce se întîmplă pe piața RCA", a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului. Mai greu de sprijinit sunt cei care vor să-şi repare maşinile cu poliţe Euroins. Service-urile îi refuză pe bandă rulantă, pentru că decontarea banilor poate dura ani de zile. 

Pe acelaşi subiect

La service cu maşina, pe RCA de la Euroins

"Vom face un experiment. Plecăm cu un autoturism spre mai multe service-uri din Capitală. Un autoturism avariat. Aripa uşor înfundată. De asemenea, un far care este spart. Pe o poliţă de asigurări RCA de la Euroins. Să vedem care va fi traseul nostru", arată Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator.

Primul service, primul refuz. 

  • Reporter Observator: Ne-ar interesa şi pe noi... Farul ăsta. Am (n.r. asigurare auto) pe Euroins. Nu putem deconta cu ea?
  • Reprezentant service auto: Nu. 
  • Reporter Observator: Deci nu vă băgaţi pe Euroins?
  • Reprezentant service auto: Nu că nu ne băgăm. Deocamdată, e la Fondul de Garantare, până aprobă. E în stand-by. 

Al doilea service, al doilea refuz. Şi un sfat: "Asigurătorul Euroins e după barieră, pe partea dreaptă. Mergeţi şi vorbiţi cu el şi vedeţi cu cine mai lucrează".  

"Suntem decapitalizaţi. Avem sume destul de mari de luat de pe urma falimentului City. Încă un faliment al Euroinsului pentru noi este mai multe decât dezastruos. Reparăm maşini, dar trebuie să încasăm şi bani", spune Dan Barbu, Asociaţia Societăţilor de Service Auto.

Ce trebuie să faci dacă ai asigurare auto la Euroins

Dacă ai ghinionul să-ţi lovească maşina un şofer asigurat la Euroins, trebuie să ai răbdare şi noroc. Primul pas este să completezi, împreună cu celălalt şofer, constatarea amiabilă. Apoi, faci o cerere pentru deschiderea dosarului de daună la Fondul de Garantare. O găseşti pe site-ul FGA. Cu documentul pe care îl vei primi de la Fond, te duci la service-ul auto. Statul va plăti reparaţiile după câteva luni sau chiar câţiva ani, cum se întâmplă în cazul falimentului City Insurance. Aşa că mulţi mecanici auto te-ar putea refuza. Ca să îţi repari maşina repede, singura soluţie este să achiţi tu factura şi să recuperezi banii de la Fondul de Garantare... Nu se ştie când.

  • 1. Constatare amiabilă
  • 2. Cerere dosar daună
  • 3. Confirmarea plăţii daunelor
  • 4. Plăteşti reparaţia
  • 5. Recuperezi banii de la stat  

Între timp, Euroins a intrat şi în atenţia procurorilor. Parchetul General a deschis un dosar penal în urma plângerilor repetate făcute la adresa companiei de asigurări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri Auto » EXPERIMENT. Reacţiile service-urilor din România când văd că au de reparat o maşină pe RCA de la Euroins