Antena Meniu Search
x

Video CEC Bank va emite poliţe RCA, care ar putea fi cele mai ieftine de pe piaţă. Cine este noul lider al asigurărilor auto

Calvarul RCA se va încheia săptămâna viitoare. Cel puţin pentru jumătate de an, cât va dura plafonarea tarifelor la asigurările obligatorii auto. ASF a trimis astăzi Guvernului proiectul prin care speră să calmeze piaţa asigurărilor. Mai mult, pentru a evita un dezastru după prăbuşirea Euroins, statul a decis să emită poliţe RCA prin CEC Bank.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 21.03.2023, 22:17

Vezi și

Poliţele RCA vor reveni la preţurile de acum un an. Un şofer sub 30 de ani cu un motor de 1,2 litri va plăti cu 42% mai puţin, în timp ce unul sub 40 de ani, cu o maşină de 1.500 de cmc, va economisi 35%. Cel mai mult se vor ieftini poliţele pentru cei sub 50 de ani, cu motoare mai puternice: o scădere de aproape 75%, până la nivelul din martie 2022. 

Dorel Duţă, preşedinte UNSICAR: Ar trebui să fie preţurile de vânzare efectivă de la acel moment. 

Adrian Câciu, ministrul de Finanţe: Se vine tocmai în scopul ca preţurile să nu mai crească. 

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: În momentul când cel mai mare operator de pe piaţă iese, când ai milioane de oameni care trebuie să-şi schimbe poliţele, are un sens să vii să calmezi lucrurile. 

Pe acelaşi subiect

Plafonarea tarifelor RCA va fi adoptată de Guvern săptămâna viitoare

Şocul provocat de Euroins ar putea destabiliza întreaga piaţă, care nu şi-a revenit încă după falimentul City Insurance.

Nicu Marcu, președintele ASF: Cele două companii, niciuna nu era alba ca zapada. Ambele erau muma pădurii pentru populație.

Gabriel Biriş, analist fiscal: Pe de-o parte ne spune domnul preşedinte al ASF că lucrul ăsta s-a întâmplat că au vândut prea ieftin. Pe de altă parte, vine acum ASF-ul să spună că vrea să-i oblige pe toţi să vândă ieftin. 

Statul mai foloseşte o pârghie pentru a controla piaţa - CEC Bank

Mădălina Chiţac, reporter Observator: Statul vrea acum să vândă RCA prin CEC Bank, companie pe care o deţine. La început de an, CEC Bank a primit din partea Ministerului Economiei un mandat pentru a putea să intre pe piaţa de asigurări. Acum, CEC Bank ar trebui ca, într-o lună, să depună documentele în aşa fel încât să obţină autorizaţie pentru a putea emite poliţe RCA.

Adrian Câciu, ministrul de Finanţe: În momentul în care începe procedura de autorizare ASF-ul va da tot concursul ca autorizaţiile să vină, respectând toate criteriile legale. Să vină rapid şi să intre cât mai rapid în piaţă. 

Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR: O să avem o mai mare garanţie şi n-o să ne mai aşteptăm la un faliment, la o firmă din afară care pleacă, îşi ia banii şi ne lasă cu buza umflată.  

CEC Bank va intra pe o piaţă în care au mai rămas doar şase companii şi rămasă fără liderul său, care deţinea o cotă de peste 30%.

Experienţele statului în alte domenii nu sunt foarte încurajatoare

Gabriel Biriş, analist fiscal: Avem o companie deţinută de stat care vinde energie electrică, care e amendată pe bandă rulantă de ANRE pe motiv că nu e în stare să factureze. Să facă CEC-ul o companie de asigurări... nu văd ce l-a împiedicat până acum. Dacă era un business care să aibă sens. 

Rămâne problema celor aproape trei milioane de poliţe Euroins. Îşi păstrează valabilitatea, dar nu mai sunt acceptate în majoritatea service-urilor.

Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR: Intrăm într-un colaps. Veţi vedea că păgubiţii nu vor mai avea unde să-şi repare maşinile, service urile vor intra în colaps, în incapacitate de plată. 

Păgubiţii vor fi nevoiţi să se adreseze Fondului de Garantare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » CEC Bank va emite poliţe RCA, care ar putea fi cele mai ieftine de pe piaţă. Cine este noul lider al asigurărilor auto