Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Putea fi prevenit falimentul Euroins? Şef ASF: Deciziile noastre au fost luate având toată baza legală necesară

Autoritatea de Supraveghere Financiară a făcut toţi paşii legali în analiza situaţiei Euroins, iar deciziile au fost luate având toată baza legală necesară, a declarat duminică, într-un interviu pentru Agerpres, Valentin Ionescu, director general al Direcţiei Generale Asigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

de Redactia Observator

la 19.03.2023 , 21:53

Valentin Ionescu a precizat că Euroins a avut probleme de solvabilitate şi a intrat într-un plan de redresare pe parcursul anului 2022, care s-a închis prin analiza datelor societăţii la şase şi nouă luni, analiză care a implicat calcule actuariale şi analize ale contractelor de asigurare şi care s-a soldat cu constatarea stării de insolvenţă.

Directorul ASF a subliniat că o cotă mare de RCA pentru o companie de asigurări poate deveni o problemă la un moment dat, dacă societatea nu este corect capitalizată, iar Euroins a avut 95%-96% pondere în portofoliu RCA, şi şi-a exprimat speranţa că, în a doua parte a anului, piaţa de RCA se va reaşeza.

De asemenea, Valentin Ionescu a mai afirmat că, în urma unei analize făcute cu principalele companii de asigurări, s-a hotărât practicare tarifelor din martie 2022, timp de şase luni, pentru a nu destabiliza piaţa, dar decizia şi momentul în care se va aplica această măsură vor fi stabilite de Guvern.

Vezi și

Ce nu a mers bine în cazul Euroins?

Pe acelaşi subiect

Întrebat când au apărut primele semne că asigurătorul va intra în faliment, Valentin Ionescu a răspuns: "Primele semne că asigurătorul are probleme şi că există o potenţială stare de insolvenţă au apărut atunci când am terminat analiza pe care am înaintat-o Consiliului ASF. Până atunci, echipa care a lucrat la această analiză a făcut toţi paşii legali, toate demersurile legale să analizeze situaţiile financiare ale societăţii, să analizeze contractele de asigurare, să facă schimb de informaţii cu alte autorităţi şi o analiză foarte complexă, care a durat aproximativ şase luni de zile şi, în urma acestei analize, s-a constatat starea de insolvenţă a societăţii Euroins şi s-a propus ridicarea autorizaţiei. Eu cred că numai o autoritate determinată şi puternică poate controla şi supraveghea şi lua decizii de asemenea anvergură, bazate pe date clar şi corect fundamentate".

"Societatea era singura societate care rămăsese în categoria de supraveghere intensă. Avem patru categorii. Era, în categoria 4, singura societate încă într-o monitorizare intensă, datorită cotei de piaţă pe care o avea pe RCA. Fiind în această categorie, a fost controlată şi monitorizată aproape continuu, atât din supraveghere, cât şi din control, din conduită din zona de petiţii. Am avut 17 controale în perioada 2022 - 2023 pe această societate, soldate cu 26 de sancţiuni, aşa cum am şi comunicat, amenzi de peste 16 milioane lei în total date societăţii. Au fost de la abateri minore, la sancţiuni cu amendă. Li s-a dat planul de măsuri, planul de redresare.

A fost o evaluare a activelor şi pasivelor tuturor companiilor de asigurări, un exerciţiu european, Balance Sheet Review. În urma acestui exerciţiu, rezultatele au fost publicate în ianuarie 2022 pe site-ul autorităţii. Euroins a avut probleme de solvabilitate, a intrat într-un plan de redresare pe parcursul anului 2022, care s-a închis prin analiza datelor societăţii la iunie şi la septembrie 2022. O analiză foarte complexă, care a implicat şi calcule actuariale şi analize ale contractelor de asigurare, care, aşa cum v-am spus, s-a soldat cu constatarea stării de insolvenţă a societăţii", a explicat Valentin Ionescu.

Putea fi prevenit acest caz de faliment?

"Noi am făcut tot posibilul ca acţionarii şi management-ul societăţii să înţeleagă în aceşti 2-3 ani, când a fost controlată foarte intens, problemele cu care se confruntă societatea şi în discuţiile, întâlnirile, schimburile de informaţii, de adrese, cu societatea, managementul şi acţionarii ştiau ce probleme a identificat Autoritatea.

Unele dintre ele, care au fost mai minore, au fost rezolvate. Au fost şi perioade când societatea a mai făcut majorări de capital, dar se pare că nu au fost suficiente, având în vedere faptul că, începând de anul trecut, când am lucrat la această analiză, problemele s-au accentuat", mai spune directorul general al Direcţiei Generale Asigurări, ASF.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Ştiri economice » Putea fi prevenit falimentul Euroins? Şef ASF: Deciziile noastre au fost luate având toată baza legală necesară