Preţuri tot mai piperate la materialele de construcţii, care amână visul multor români de a-şi construi o casă. Şantiere abandonate, cu lacătul pus
Să faci casă în România a ajuns un vis aproape imposibil. Materialele de construcţii s-au scumpit chiar şi de trei ori de la începutul pandemiei, aşa că mulţi se văd nevoiţi să abandoneze lucrările. Nu e cel mai bun moment nici pentru a investi în imobiliare. Dezvoltatorii vor majora preţurile cu până la 10 procente.
De Simona Vasiac la 07.09.2021, 20:25Raluca și Radu s-au căsătorit în 2019 şi şi-au dorit să aibă căminul lor, construit după propriile vise şi nevoi. Au turnat fundaţia unei case lângă Baia Mare, dar n-au mai reuşit să o termine. Imobilul, care are o suprafață de 357 de metri pătrați, pe un singur nivel, a rămas la stadiul de zidărie.
Întrebat care ar fi, acum, preţul lemnului şi dacă se găseşte o ofertă mai ieftină de 1.400 lei/metru cub, un comerciant răspunde: "Perioada asta, nu, că foarte, foarte tare s-a scumpit lemnul şi n-ai nicio şansă". Preţul materialelor de construcţii a explodat şi le-a dat celor doi toate socotelile peste cap. "Noi am început cu un buget, iar acum am ajuns la jumătate, un pic mai mult de jumătate din construcţie, cu banii pe care i-am programat pentru casă", povesteşte Radu Pop. Aşa că au pus lacătul pe şantier şi s-au mutat în chirie. Scumpirile au pus în cap întreaga piaţă imobiliară. Nici achiziţia unui apartament nu mai e un vis atât de uşor de îndeplinit.
"Apartamentele cumpărate deja cu precontract vor rămâne la preţul care s-a convenit iniţial. Dacă apar clienţi noi, trebuie să scumpim cu 8-10% preţurile, în următoarea perioadă", spune Sorin Orzac, dezvoltator imobiliar. Conform unei statistici realizate de către un operator independent de programe de procesare, betonul, oţelul sau lemnul s-au scumpit în ultimul an şi cu 40 de procente.
- Beton C20/25 - 12,2%;
- Oțel beton - 17,5%;
- Ciment - 11%;
- Cupru - 33,2%;
- Lemn - 38,9%.
(Sursa: eDevize / Perioada de referință: 15.06.2020 – 15.06.2021)
În magazinele de bricolaj, unele produse sunt chiar şi de trei ori mai scumpe decât anul trecut - de exemplu, blaturile pentru mobila de bucătărie. "Foarte multă lume ne-a spus că, din cauza scumpurilor, nu mai pot face anumite lucrări, renovări. Va intra o criză financiară ca în 2008/2009", crede Valentin Ciascai, administratorul unui magazin de bricolaj. Numărul clienților care trec zilnic pragul magazinelor de bricolaj deciși să își renoveze casa a scăzut cu până la 50%. De teamă că unele proiecte de infrastructură se vor bloca din cauza scumpirilor, Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă care le va permite constructorilor să modifice costul stabilit iniţial. Autorităţile vor aloca fonduri suplimentare astfel încât şcoli, spitale sau alte lucrări începute să fie finalizate.