Antena Meniu Search
x

Video Creşterea facturilor anunţă o iarnă grea pentru opt din zece români. Consiliul Concurenţei verifică doi mari jucători de pe piaţă

Opt din zece români ar putea să nu mai aibă bani pentru facturi dacă preţurile la gaze şi electricitate nu se opresc din creştere! Avertismentul specialiştilor vine în ziua în care Consiliul Concurenţei verifică doi mari jucători de pe piaţă: ei sunt acuzaţi de sute de consumatori că nu îi lăsa să se mute la companii cu tarife mai mici. Şi parlamentarii vor deschide o anchetă unde vor fi chemaţi să dea explicaţii atât furnizorii, cât şi autorităţile. 

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 06.09.2021, 20:11

Vezi și

Liberalizarea, importul de gaze la un preţ mai mare sau erori făcute de furnizori: acestea sunt doar câteva dintre explicaţiile pe care consumatorii le primesc pentru facturile mai mari din ultima lună. "Eu nu dădeam înainte mai mult de 100 de lei. Iar acum? 318 lei. Nu mult ... De trei ori mai mult! Bănuiesc că ei fac să nu te mulţi la altă firmă, să fii dator mereu la ei", crede un bărbat. Şi este posibil să aibă dreptate. Unii jucători de pe piaţă ar fi încercat să îi încurce pe clienţi să migreze către alţi furnizori, spune Consiliului Concurenţei, care a început o anchetă în acest sens.

Şi nu e singura instituţie care declanşează o anchetă. Parlamentul a aprobat înfiinţarea unei comisii de anchetă care să verifice cauzele exploziei preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice. "Să vină atât ministrul Energiei, cât şi Consilul Concurenţei, Protecţia Consumatorilor, ANRE şi operatorii să ne explice de ce am ajuns în această stuaţie. Să nu uităm că toate aceste facturi nu merg doar la consumatori casnici, ci şi la firme, care vor duce fie la scumpiri, fie la închiderea a mii de firme", spune Sorin Grindeanu, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Doar că până când vom afla concluziile celor două instituţii ar putea trece luni bune. Timp în care facturile vor continua să apese greu pe bugetul familiilor, mai ales că vine iarna. "Cam cu 150 lei mai mult mi-a venit (factura n.r.). N-o pot gestiona. Sau dacă exagerează, cum am văzut alte situaţii, nu mă pot descurca", se plânge o femeie, în timp ce un bărbat povesteşte: "Am trăit până acum în Londra şi factura la energie electrică era echivalentul a 150 de lei pe lună. Acolo facturile nu împovărează oamenii".

În România, chiar şi cele mai mici facturi sunt mari, raportat la venituri. Dacă acestea reprezintă mai mult de 10% din salariu, atunci consumatorul este considerat vulnerabil. "Preţurile sunt cuplate cu tot ce se întâmplă pe plan european. România fiind interconectată pe plan bursier, evident că şi preţurile vor fi similare cu cele din afară. Aceste măriri au început din martie anul acesta, atunci furnizorii au reuşit să le ţină în frâu, dar acum ne confruntăm cu un efect de domino", a explicat Carla Parnică, director de marketing furnizor.

"Degeaba spunem că valoarea nominală e aceeaşi în Germania şi Danemarca cu cea din România. Hai să vorbim şi de salariile de acolo. Practic, 80% din populaţie intră la vulnerabilitate cu aşa preţuri. Am făcut socoteli. Prin creşterea preţurilor pentru energie, scad fondurile disponibile pentru mâncare, medicamente", spune Ioan Purica, expert în energie. 

Evident, creșterea tarifelor la energia electrică şi gaze naturale se resimte la nivel mondial, nu numai în România. În unele state, însă, se iau şi măsuri în acest sens. În Franţa, spre exemplu, guvernul, sindicatele și patronatele caută soluţii pentru majorarea celor mai mici salarii. La noi, abia mâine, după 9 ani în care a stat blocată în parlament, legea consumatorului vulnerabil va intra în comisiile de specialitate din camera deputaţilor. Familiile cu venituri mai mici de 810 lei pe membru şi persoanele singure care câştigă sub 1450 de lei ar putea primi ajutoare de la stat, însă abia de la 1 ianuarie 2022.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Creşterea facturilor anunţă o iarnă grea pentru opt din zece români. Consiliul Concurenţei verifică doi mari jucători de pe piaţă