Previziuni sumbre după pesta porcină: fără porci în gospodării, măsura anunţată de industria cărnii
În judeţele de focar, satele au rămas fără porci. Iar oamenii, la fel de nedumeriţi ca înainte. Ţăranii au interdicţie să mai crească porci multe luni. Câte, însă? Nu ştiu nici ei. Cei care ar trebui să le explice cum să-şi cureţe curţile şi când expiră perioada de carantină ridică şi ei din umeri.
De Redactia Observator la 29.08.2018, 20:45În judeţele de focar, satele au rămas fără porci. Iar oamenii, la fel de nedumeriţi ca înainte. Ţăranii au interdicţie să mai crească porci multe luni. Câte, însă? Nu ştiu nici ei. Cei care ar trebui să le explice cum să-şi cureţe curţile şi când expiră perioada de carantină ridică şi ei din umeri.
În locul coteţelor de porci, în comuna gălăţeană Tichileşti există acum doar gropi comune. După apariţia pestei, toate animalele au fost ucise. Oamenii au salvat ce au putut.
Am apucat şi i-am tăiat. Dar am plâns după ei. Îi am în frigider, dar am plâns după ei, spun sătenii.
Nimeni nu mai poate creşte porci până când nu se confirmă că virusul a dispărut. Termenele date de primărie, însă, sunt neclare.
Nicolae Marin, viceprimar Tichileşti: Când ştie ţăranul acum că este locul curat ca să-şi cumpere alt porc? Nu ştiu să vă spun, nu mi s-a spus. Deci ştiu că de la trei sau şase luni. Aşa a spus de la DSV.
În comuna Micula din Satu Mare, primul caz de pestă porcină a izbucnit în luna ianuarie. Localnicii spun că nici acum nu au voie să-şi cumpere alţi porci.
Willie Loefen este un om de ştiinţă olandez care a cercetat timp de 10 ani răspândirea pestei porcine.
Willie Loeffen, medic veterinar: Prin fermele din curţi, deseori virusul sfârşeşte în alimente, iar când a intrat în alimente este uşor să infecteze şi alte curţi când animalele sunt hrănite cu resturi din bucătărie, de exemplu. Este un ciclu greu de oprit.
Soluţia pusă pe masă de marii producători din România este radicală, dar luată din exemplul altor ţări. Vor să fie interzisă creşterea porcului în curte.
Sorin Minea, preşedinte Romalimenta: Spaniolii au 30 şi ceva de ani de când se chinuie să scape. Au reuşit s-o stăvilească în clipa în care au interzis să se mai crească porci în gospodăria populaţiei.
Două milioane şi jumătate de porci sunt crescuţi în curţi, în România. Până să fie interzişi prin lege, predicţiile arată că mulţi vor dispărea din cauza pestei.
Zonele afectate de pesta porcina continuă să se înmulţească. Deşi focarele de pestă au fost confirmate în 10 judeţe, o analiză a Comisiei Europene arată că alte 7 judeţe sunt supuse unui mare risc de contaminare.