Primul produs românesc aprobat în magazinele din SUA. 10 ani a durat procesul de acreditare
Salamul de Sibiu cucereşte America. După un proces lung, de mai bine de un deceniu, autorităţile americane de siguranţă alimentară au stabilit că produsul autentic românesc respectă standardele cele mai exigente. Românii de peste Ocean îşi vor putea alina dorul de gusturile româneşti. Preţul este unul destul de piperat.
De Andreea Gherasim la 16.05.2023, 20:02Maria este stabilită în Statele Unite ale Americii de aproape de 10 ani. Pentru ea, salamul de Sibiu are gustul copilăriei, ceea ce-l face nepreţuit. Pentru un pound, adică în jur de 400 de grame de produs, plăteşte 16 dolari. Aproape dublu faţă de preţul din România. Întrebată cât de des cumpără, Maria Astanei, româncă stabilită în SUA, răspunde: "De două ori pe săptămână, chiar trei".
Salamul de Sibiu cucereşte SUA
Salamul de Sibiu a primit undă verde pentru a ajunge în magazinele din Statele Unite. O veste pe care producătorii o aşteptau de un deceniu. "Este o premieră pentru că, cel puţin pentru industria noastră, de procesare a cărnii, este primul produs din această categorie care este aprobat pentru export în SUA", spune Radu Timiş Junior, antreprenor.
"Practic, este o recunoaştere a performanţei de supraveghere sanitar veterinară din domeniul siguranţei alimentelor şi o recunoaştere a eforturilor pe care le-au făcut agenţii economici care deţin unităţi foarte bune", spune Ioan Oleleu, vicepreşedinte ANVSA.
- Salamul de Sibiu, motiv de mândrie naţională. Povestea din spatele gustului autentic românesc, cu o tradiţie de...
- România, al şaselea producător de vin la nivel european. ''Nestemata'' unei podgorii din Vrancea ajunge să coste...
- Doi buzoieni au o afacere de succes cu un produs unic în Europa. Zece ani au muncit la el, dar acum au propria fabrică
Istoria salamului de Sibiu
"Salamul de Sibiu era un produs de lux în perioada comunistă în România. Cea mai mare parte mergea la export, iar numele lui iniţial era salam de iarnă", povesteşte Andreea Gherasim, reporter Observator. Istoria salamului de Sibiu începe în 1910, când Filippo Dozzi aduce în România din Italia secretul preparării salamurilor cu termen de maturare foarte lung.
"Cu ocazia asta avem şansa să punem România pe harta lumii cu un produs de-al nostru de suflet. E un salam care e maturat între 72 şi 90 de zile. Foarte iubit de români şi nu numai", adaugă Radu Timiş Junior, antreprenor.
Din anul 2016, salamul de Sibiu este produs de indicație geografică protejată.