Produsul care se scumpeşte lunar. Prețul a crescut și cu 20% iar unele magazine nu respectă plafonarea: "Pe zi ce trece parcă se ridică"
Laptele se scumpeşte de la o lună la alta. Din vară şi până acum, la unele sortimente, preţurile au fost majorate şi cu 20%. Cauzele sunt legate de secetă, dar şi de importurile în creştere. Plătim însă mai mult şi pentru că unele magazine nu respectă plafonarea adaosului comercial. Ministerul Agriculturii a primit sesizări în acest sens şi a cerut verificări.
De Mădălina Chiţac la 13.10.2024, 19:39După o perioadă cu preţuri mai mici, acum laptele a revenit pe trendul scumpirilor. În vară, un sortiment de lapte cu 1,5% grăsime costa 5 lei. Acum preţul a ajuns la 6 lei şi 29 de bani. Adică, în câteva luni, preţul a crescut cu peste 20% la unele sortimente.
"Am găsit cu aproape 7 lei litrul. Pe zi ce trece, parcă se tot ridică. Şi din cauza secetei şi din cauza măririi preţurilor la toate celelalte", spune un cumpărător.
Și în băcănii laptele e mai scump. Spre exemplu, o sticlă de lapte cu 3,5% grăsime costa înainte 9 lei. Acum a ajuns la 10,5 lei. Pe zi ce trece, comercianţii sunt anunţaţi de producători că urmează să crească preţurile.
Și în băcănii laptele e mai scump
- Rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,62%, în luna septembrie. INS: Alimentele, mai scumpe cu 4,72%
- Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la finalul anului. Asigurările auto s-au scumpit oricum, şi cu 45%
- Un român a comandat un loc de joacă de 23.000 de lei pentru copilul său. Părinţii cheltuie sume tot mai mari...
- Preţul aurului a atins o nouă valoare record. Cu cât se vinde acum un gram de aur
"Odată cu finalul verii au fost o serie de scumpiri pe zona de lapte. În medie, cred că undeva la 15% am avut o majorare a preţurilor, pe produsul final la raft. Scumpirile au început undeva la finalul lunii august şi încă mai avem notificări că urmează o nouă serie de scumpiri", spune Ionuț Grama, proprietar Băcănie.
"Avem 4 firme care ne-au anunţat creşteri de preţuri. Cu 2, 3, 5%. Unele sunt cauzate de inflaţie, pentru că e clar că inflaţia duce şi preţurile în sus, dar unele sunt cauzate şi de lapte mai puţin pe piaţă", spune Feliciu Paraschiv, Asociaţia Comercianţilor Mici şi Mijlocii.
Iar o altă cauză e legată de secetă.
Unele magazine nu ar respecta plafonarea adaosului comercial
"Discutăm de creşteri de preţuri la furaje şi la tot ce înseamnă cereale. Şi, în mod direct, celelalte preţuri vor fi influenţate", Dragoș Frumosu, expert industria alimentară.
Aşa că, până de sărbători, ne putem aştepta ca preţurile să tot crească. Majorările de la raft sunt, în unele cazuri, din vina retailerilor. Unii nu ar respecta plafonarea adaosului comercial pentru mai multe sortimente de lapte şi iaurt. Neregulile au ajuns şi la urechea ministrului agriculturii.
"Agenţia Naţională Fiscală să verifice ordonanţa care este în vigoare până la 31 decembrie. Sunt anumite sesizări din partea anumitor procesatori că ar fi anumite practici comerciale neloiale. Ştie ANAF-ul. O să meargă în verificări în perioada următoare", a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.
Amenzile pentru cine nu a respectat legea ajung la 100.000 de lei pentru fiecare produs la care nu s-a aplicat plafonarea