Produsul care se va scumpi cu peste 10% după modificarea unei reguli vechi de 12 ani. Care sunt preţurile acum
Vestea dulce este că vom avea mai multe fructe în dulceţuri, gemuri şi marmelade. Vestea amară este că producătorii, obligaţi să schimbe şi etichetele, vor scumpi produsele cu cel puţin 10%. Asta după decizia Ministerului Agriculturii de a ne alinia normelor europene şi a reduce conţinutul de zahăr din astfel de bunătăţi.
De Angela Bertea la 03.01.2025, 20:03- Filmul tragediei de la mănăstirea Ieud. De la ce ar fi pornit conflictul care a sfârşit cu moartea lui Daniel. DETALII la Observator 13:00, la Antena 1
- Crin Antonescu face un pas în spate şi spune că nu pune condiţii: "Am cerut două lucruri simple". Alegerile ar putea fi amânate până după Paşte
Dulceaţa le lasă un gust amar producătorilor în acest an. Ministerul Agriculturii vrea să modifice un Ordin vechi de 12 ani privind conținutul şi fabricarea gemurilor. Vor fi obligaţi ca produsele să aibă mai multe fructe şi un conţinut redus de zahăr.
Mai multe fructe în dulceaţă
"Aici avem o marmeladă de coarne. Uitaţi, în momentul în care facem aşa, o dulceaţă cu un conţinut ridicat de fructe nu curge, dacă ar fi apă cu zahăr cu siguranţă murdăream tot aici", arată Cristina Socea, producător. Etichetele vor fi şi ele schimbate şi vor oferi mai multe informaţii despre ingrediente.
Cristina Socea este un producător din judeţul Neamţ, care face gemuri din 2011. Spune că modificarea etichetei îi va da ceva bătăi de cap. "În ultimii ani a scăzut semnificativ consumul de dulceţuri tocmai din această cauză. Este prea multă apă cu zahăr şi prea puţine fructe. La etichetă va trebui să modificăm, să trecem conţinutul exact de fructe, apă şi lămâie unde este cazul", spune Cristina Socea, producător.
Cât costă un borcan de dulceaţă
Un borcan de 400 de grame de magiun costă 35 de lei, iar dulceaţa de cireşe amare e ceva mai scumpă - 50 de lei. Dacă anul trecut, producătorii puteau folosi 350 de grame de pulpă de fructe la un kilogram de gem, anul acest vor fi obligaţi să pună 450 de grame.
La unele reţete de magiun sau dulceaţă conţinutul ar trebui să crească cu 100 de grame, ceea ce ar însemna o cantitate de zahăr la o mie de grame, produs finit.
Fructe mai multe în dulceaţă înseamnă scumpiri. Şi în Maramureş, producătorii locali se pregătesc pentru noile reglementări. Potrivit acestora preţurile bunătăţilor dulci vor creşte cu cel puțin 10%.
"Din păcate optăm adesea pentru cel mai ieftin produs, nu pentru cea mai bună calitate. Produsele naturale aduc multe beneficii. Cu cât este mai multă pulpă într-un produs este mult mai benefic pentru sănătate", spune Ioan Marian, producător.
"Este foarte important să citim eticheta produselor alimentare şi întotdeauna să ne focusăm atenţia pe cantitatea de zahăr, nutrienţi, conservanţi şi coloranţi. Cu cât produsul este mai sărac în glucide, în zahăr, este mai calitativ", a explicat Iulia Trif, nutriționist.
Prețul unui borcan de dulceață de la producătorii locali este între 15 și 30 de lei, în funcție de greutate.