Rată de 700 de lei la un credit de 25.000 de lei. Cât poate scădea după refinanţare
După ce s-au tot împrumutat, acum românii fac refinanţări, chiar şi la creditele de nevoi personale. Brokerii spun că e într-o continuă creştere numărul celor care aleg să refinanţeze pentru a-şi micşora ratele sau pentru a aduce mai multe credite într-unul singur. Şi băncile îi încurajează să facă asta. Vin cu dobânzi tot mai bune.
De Mădălina Chiţac la 18.09.2024, 13:38Ne împrumutăm tot mai mult. Valoarea creditelor de consum a crescut cu 70 de procente în acest an, în comparaţie cu anul trecut. Şi nu luăm doar credite noi, ci le refinanţăm şi pe cele vechi.
"Ce înseamnă refinanţare - iei un credit nou, pentru a închide unul sau mai multe credite vechi. Când merită o refinanţare? Când ai ceva de câştigat. Ori câştigi la rată, ori la costuri", explică Irina Chiţu, director comparator bancar FinZoom.ro.
Reducerea ratelor e semnificativă, în urma refinanţării
În 2021, dobânzile erau mult mai mari. Astfel că, la un credit de 100 de mii de lei, luat pe cinci ani, primeam o dobândă de 12.49% şi aveam o rată de 2.249 de lei. Acum, cea mai mică dobândă din piaţă e de 5,9%. Dacă am face refinanţare pe aceeaşi sumă,tot pe o perioadă de cinci ani, am ajunge la o rată de 1.928 de lei. Deci o reducere de 321 de lei.
Refinaţarea implică şi nişte costuri. Comisionul de analiză a dosarului, care e de aproximativ 200 de lei, comisionul de rambursare anticipată a creditului refinanțat - 1% din valoarea acestuia, taxa de ștergere la Registrul Național de Publicitate şi asigurarea de viaţă, al cărei cost diferă, în funcţie de suma pe care se face refinanţarea.
"Am luat un credit de nevoi personale, de 25 de mii de lei. Rata era undeva la 700 de lei. Când am refinanţat, a scăzut şi dobânda. Acum rata este 400 de lei. Mi-a scăzut şi rata", ne-a spus George, client broker de credite.
Cele mai bune dobânzi din piaţă sunt acum de 5,90%, 5,99%, 6,49% şi 6,50%. În funcţie de bancă, există şi câteva condiţii pentru a ne încadra la acestea. În primele 6 luni din 2024, românii au luat credite de consum noi de 23 de miliarde de lei.