Video Câţi bani economiseşte dacă rambursezi anticipat 1.000 de lei la un împrumut pe 20 de ani, cu dobândă de 5%
Creşte numărul restanţierilor la bănci. Peste 240 de mii de români au întârziat să plătească datoria, iar situaţia se va înrăutăţi în perioada următoare pentru că ratele rămân ridicate. Cine are bani în plus, poată să înceapă să plătească în avans ratele, ca să scape mai repede de credit. Economiştii au un set de reguli, însă, pentru asta.
52 de mii de euro a împrumutat această doamnă de la o bancă pentru a-şi cumpăra locuinţă, iar ratele au crescut constant în ultimii ani. "De la 1.200 de lei, la 1.800, de la pandemie", spune ea.
Asta ar trebuie să facă cei care au împrumuturi bancare, spun specialiştii în creditare.
Ce recomandă specialiştii
Puteţi face oricând rambursare anticipată. Şi nu contează suma pe care o daţi. Dacă, spre exemplu, aveţi un împrumut făcut pentru 20 de ani şi rambursaţi suma de 1000 de lei, asta înseamnă că economisiţi dobânda aferentă acestei sume pentru următorii 20 de ani. Dacă aveţi o dobândă de 5%, asta înseamnă că, în fiecare an, economisiţi 50 de lei.
- BNR menţine în continuare dobânda cheie la 6,5% pe an
- La ce să fim atenţi când contractăm un credit
- Rata unui apartament în Bucureşti, cu 30 de euro mai mică decât chiria. Sfatul experţilor despre ce să alegem
- Noua Casă 2025. Bugetul a fost tăiat la jumătate, în 2024 românii nu s-au înghesuit să ia credite prin program
- Schema prin care ne dăm seama dacă putem plăti ratele unui credit
Cel mai bine este să faci rambursare anticipată la începutul creditului şi să nu fii tentat să ceri diminuarea ratei.
"Varianta cea mai eficientă este cea cu reducerea perioadei. Creşti viteza de rambursare şi ajungi să termini creditul mai repede. Ceea ce înseamnă că plăteşti, procentual, mai puţin dobândă la bancă", ne spune Dragoş Nechifor, broker de credite.
"Cel mai bine e să faci rambursări anticipate, sume mici, fără să aştepţi să se strângă sume considerabile", recomandă Irina Chiţu, director comparator bancar Finzoom.ro.
De ce trebuie să ţii cont înainte de rambursare anticipată
Brokerii de credite te îndeamnă, însă, să te gândeşti bine înainte de rambursarea anticipată.
"Dacă doar îi ţii în buzunar şi acei bani nu-ţi produc, merită să faci rambursare anticipată. Dacă ai orice altă alternativă care îţi aduce un procent mult mai bun decât procentul de dobândă pe care îl plăteşti băncii, atunci ar fi indicat să păstrezi banii", spune Dragoş Nichifor, broker de credite.
Cine are două credite trebuie să calculeze pe care îl rambursează anticipat.
"Dacă la ipotecar ai 5% pe an şi la celălalt ai 9%, aceeaşi sută de lei pe care o dai la cele două credite, la unul economiseşti cei 5 lei, la altul cei 9 lei", Dragoş Nichifor, broker de credite.
Altă greşeală pe care nu trebuie să o faci: să iei alt credit pentru a-l returna pe cel existent. Rambursarea anticipată parțială se face doar la cererea clientului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰