Inflația în UE ar urma să atingă niveluri record. Prețurile vor crește mai repede decât se credea în acest an, estimează Comisia Europeană
Pandemia Covid-19 a reprezentat o lovitură importantă pentru economiile europene, mai ales pentru cele dependente de sectorul serviciilor. Cu toate acestea, începerea războiul din Ucraina a spulberat speranțele de revenire, Comisia Europeană fiind nevoită să emită estimări mai mici ale creșterii economice și în creștere pentru rata inflației, notează Euronews. Război Rusia - Ucraina, ziua 82 LIVE TEXT
De Adrian Popovici la 16.05.2022, 18:29Previziunile intermediare de primăvară ale Comisiei Europene legate de evoluția economiei comunitare surprind efectele războiului început de Vladimir Putin în Ucraina, dar și problemele anterioare, accentuate de această evoluție geopolitică. Oficialii europeni au anunțat o estimare de 2,7% a creșterii economice, în scădere cu 1,3% față de rapoartele anterioare. La nivelul Uniunii Europene, rata inflație ar putea ajunge la 6,8%.
Creșterea economică din primele luni, limitată de efectele războiului
Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a descris reducerea creșterii ca fiind "una dintre cele mai abrupte" previziuni realizate vreodată, comparând-o cu prognoza de iarnă a UE, prezentată în luna februarie. Diferențele semnificative între estimările din februarie și cele din luna mai sunt puse pe seama scumpirilor prețurilor pentru diferite mărfuri și servicii. Printre acestea se numără și cele pentru energie, în creștere de la începutul războiului.
În plus, încetinirea creșterii economice are la bază și problemele legate de lanțurile de aprovizionare cu diferite materii prime. "Nu există nicio îndoială că economia UE trece printr-o perioadă dificilă din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei și ne-am revizuit previziunile în sens descrescător", a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.
În ciuda reducerii prognozelor de creștere, ambii comisari au fost dornici să sublinieze că acesta va rămâne pozitiv în acest an, datorită revenirii puternice observate în primăvara și vara anului 2021, când economiile europene au început să repornească în urma unei scăderi a numărului de cazuri Covid-19.
Comisia Europeană a subliniat, de asemenea, că "piața forței de muncă intră în noua criză pe o bază solidă", ratele șomajului la sfârșitul anului trecut scăzând sub nivelurile record anterioare. Condițiile de pe piața forței de muncă sunt, de asemenea, pe cale să se îmbunătățească în continuare în acest an.
Deficitele guvernelor s-au îmbunătățit, de asemenea, odată cu raportul dintre datoria publică și PIB-ul UE, care se preconizează că va scădea la aproximativ 87% în acest an, de la 90% în 2021.
Cu toate acestea, după cum subliniază comisarul pentru economie, estimările actuale nu sunt sigure, ele reacționând la evoluția războiului dintre Rusia și Ucraina. El nu a exclus posibilitatea ca proiecțiile viitoare să surprindă o scădere și mai acută a creșterii economice și o creștere a ratei inflației.