Reacţia unui proprietar de restaurant la vestea că Guvernul a propus mărirea taxelor în HoReCA. "Mai au puţin să ne pună TVA pe aer, pe soare"
Vacanţele s-ar putea scumpi. Ca să facă rost de bani la buget, guvernul vrea să mărească taxa pe valoarea adăugată pentru hoteluri şi restaurante. Asta înseamnă că vom plăti mai mult la cazare şi masă. Ar fi o lovitură devastoare pentru turism, se plâng antreprenorii, în timp ce economiştii avertizează: măsura ar putea avea efect invers, să crească evaziunea fiscală.
De Redactia Observator la 11.07.2023, 20:11Patron restaurant: Până la urmă o să ajungem să muncim doar noi şi ştii ce facem, Gigele? Tu te pui la masă şi eu te servesc, ca să nu mai creştem TVA-urile!
Banca Mondială a cerut României să reducă decalajul mare dintre cheltuieli şi încasări, aşa că Guvernul se gândeşte să mărească taxa pe valoarea adăugată din turism de la 9 la 19%.
O cafea care costă acum 20 lei la restaurant, ar putea costa 22 de lei, iar o pizza de 50 de lei s-ar putea să apară 55 de lei pe nota de plată.
Ciprian Ogarcă, proprietar restaurant: Mai au puţin să ne pună TVA pe aer, pe soare şi dacă ne mai creşte şi TVA-ul noi vom fi nevoiţi cumva ca clienţii noştri să simtă toate creşterile astea.
- Investiţie de peste 5 milioane de euro în nordul Capitalei. Proiectul care va deveni "un reper de performanţă"...
- Care sunt preţurile la carburanţi astăzi, 11 iulie 2023. Avem creşteri de preţuri la benzină premium şi...
- Piaţa berii din România a scăzut cu 9% în primele 5 luni ale anului. Sectorul berii susţine peste 60.000 de...
Antreprenorii se tem că mărirea TVA pentru HORECA ar da o grea lovitură afacerilor care nu şi-au revenit complet după restricţiile din pandemie. Ionuţ Badea, un antreprenor din Bucureşti, a pierdut 50 de mii de euro dup ce a fost nevoit să îşi închidă un restaurant.
Ionuţ Badea, proprietar restaurant: Nu face bine mediului de afaceri. Cu siguranţă ar creşte notele de plată către clientul final şi ar îngreuna şi mai mult acest sector. Deja preţurile sunt nu mari, foarte mari. Că s-au scumpit utilităţile, s-au scumpit alimentele.
Şi cazarea se va scumpi odată cu creşterea TVA
Un sejur de o săptămână la un hotel de patru stele va costa cu 280 de lei mai mult.
Georgiana Păstrăv, administrator pensiune: Cei mai afectaţi vor fi clienţii finali din păcate. Ar scădea foarte mult solicitările de cazări, pentru că această majorare nu este benefică nimănui.
Călin Ilie, preşedinte Federaţia Industriei Hoteliere: Ar distruge orice brumă de competitivitate a turismului românesc. În raport cu celelate tări din Europa, România ar fi cu a treia cotă de TVA. Mult peste Franţa care are 10%, peste Germania care are 7, peste Belgia cu 6. Din punct de vedere social, ar fi de asemenea un dezastru. Ar reduce numărul românilor care merg în vacanţă.
Economiştii spun că majorarea TVA-ului ar avea un efect nedorit
Cristian Păun, profesor de economie: Se va menţine presiunea pe zona deficitului comercial. Şi evaziunea. evaziunea pe tva este foarte mare. Şi că foarte mulţi spun că această evaziune provine din faptul că avem cote diferenţiate.
TVA-ul din turism şi horeca a crescut şi la început de an, de la 5 la 9%.